Arnhem en omstreken

Forum-raadslid doet aangifte van bedreiging na 'oproep tot geweld'

Gino Luurssen.
Gino Luurssen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Arnhemse Forum voor Democratie-raadslid Gino Luurssen heeft aangifte gedaan van opruiing en bedreiging. De als extreemlinks bekendstaande activist Paul Treanor stuurde namelijk een e-mail naar Burgemeester Ahmed Marcouch met een 'oproep tot geweld'. Het zeer emotionele debat van vorige week met Luurssens betoog over de 'genderideologie' is waarschijnlijk de aanleiding, denkt het raadslid.
Vorige week werd in de Arnhemse gemeenteraad gesproken over een voorstel om de kosten voor transgenders en non-binaire personen die hun geslacht in hun identiteitsbewijzen willen wijzigen, te vergoeden. Luurssen sprak daarbij in zijn bijdrage onder meer over de genderideologie die als 'onkruid bij de wortels moet worden aangepakt'. Het leidde tot hevig emotionele reacties bij raadsleden en bezoekers. Verschillende raadsleden hielden het niet droog en een aantal raadsfracties verlieten de raadszaal.
Treanor vraagt in zijn mail aan de Arnhemse burgemeester om 'kennis te nemen, van mijn oproep tot geweld tegen het anti-transgender FvD-raadslid'. Hij gebruikt daarvoor de tekst die hij eerder gebruikte richting de gemeenteraad van Almere over het FvD-raadslid Brent Hadderingh. Ook toen werd er aangifte gedaan.

'Escalatie onvermijdelijk'

Vervolgens stelde Treanor Omroep Gelderland op de hoogte van zijn e-mail aan de burgemeester. Marcouch lijkt volgens Treanor 'geen besef te hebben van de ontwikkelingen op dit gebied'. "Het gaat niet om incidenten, maar om een campagne." Treanor stelt dat er sprake is van 'toenemende anti-trans agressie van het FvD'. "Een escalatie in Nederland lijkt dan ook onvermijdelijk", schrijft hij aan de burgemeester.
In de zeer uitgebreide bijgevoegde brief betoogt Treanor onder meer dat we moeten wennen aan toenemend geweld dat het 'onvermijdelijke gevolg' is van polarisatie. Die zou 'bijzonder gevaarlijk voor kwetsbare minderheden' zijn. "Dat wordt verder versterkt, door de agressieve houding van een grote rechtse minderheid", meent Treanor. Ook ziet hij in de wet aanknopingspunten voor zijn legitimatie voor geweld. "Als we geen geweld toestaan, dan kunnen deze kwetsbare minderheden zich niet verdedigen", schrijft Treanor.

'Niet één op één'

Treanor laat aan Omroep Gelderland weten dat dit betoog 'niet één op één toepasbaar' is op Luurssen. "Maar als we naar de aanloop en achtergronden kijken, dan zijn er wel overeenkomsten."
De intentie van de e-mails van Treanor is dan ook onduidelijk, constateert Luurssen. "Maar dit wekt zeker de indruk dat het dient als intimidatie, naar de burgemeester en naar mij."

'Woke-terreur moet stoppen'

Voldoende reden dus voor Luurssen om aangifte te doen. "Niet alleen om een signaal af te geven voor mij, maar voor alle volksvertegenwoordigers. Deze cancelculture en woke-terreur moet stoppen."
Een schande dat dat signaal nodig is, vindt Luurssen. "Ergens irriteert het ook. Waar haal je het lef vandaan."