Stedendriehoek

Geld stroomt binnen in Zutphen voor slachtoffers in Hatay

Naast de veiling werden er ook cheques uitgedeeld.
Naast de veiling werden er ook cheques uitgedeeld. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Schilderijen, tuinrenovaties, drie maanden gratis kinderopvang; er ging van alles onder de hamer op de veiling in Zutphen. Gulle giften leverden gezamenlijk zo'n 172.000 euro voor Hatay, een zwaar getroffen regio in het rampgebied in Turkije.
De avond werd georganiseerd door de Zutphense voetbalvereniging AZC en ondersteund door de gemeente en de Barbaros Moskee. Volgens de burgemeester, die de veiling begeleidde, heeft de ramp in Turkije veel impact gehad op de Zutphense gemeenschap: "We hebben een speciale band met het gebied, met name door het grote verlies en verdriet van de familie Köse."
De familie Köse is al jaren actief bij voetbalvereniging AZC en was op familiebezoek in Hatay, toen het noodlot toesloeg. Al gauw na de ramp werd duidelijk dat Yilmaz (53) en zijn vader Hamis (87) het niet overleefd hadden. Sal (49) wordt nog steeds vermist, maar de zoekactie naar hem is gestaakt. De familie Köse was ook op de benefietavond aanwezig.

Machteloos gevoel

"Door onze acties willen we laten zien dat we met de familie meeleven en iets waardevols doen om hen te steunen", vertelt Anno Waterlander, medeorganisator en oud-coach van de voetbalclub. Na de ramp kwam de vereniging meteen in actie: "We voelden ons machteloos, maar wilden ook meteen iets doen. Dat heeft geresulteerd in een inzamelingsactie in de kantine, waarbij vier vrachtwagens al naar Turkije zijn gegaan. We hebben ook een kleine veiling gehad in de kantine, maar er waren zo veel mensen die hun medeleven wilden tonen, dat we het nu groots aangepakt hebben."
Al het geld dat de vereniging ophaalt, gaat naar de zelf opgerichte stichting Zutphen helpt Hatay. "Vanuit de stichting gaan we kijken hoe we het geld zo goed mogelijk kunnen besteden aan de wederopbouw en ondersteuning van mensen in het rampgebied", vertelt Waterlander.

Online veiling

Nog niet alle objecten zijn dinsdagavond op de veiling vergeven. Daarom heeft de club besloten om nog zo'n vijftig items online te zetten. "De veiling is te vinden op onze site. Er staat van alles op; van gesigneerde voetbalshirts tot kaarten voor het Nederlands elftal en kunstwerken. Dit loopt tot 1 maart, en al het geld gaat naar de stichting en komt goed terecht", besluit Waterlander.