Arnhem en omstreken

Ook ziekenhuispersoneel gaat staken, dit is er nu over bekend

Een stakende zorgmedewerker.
Een stakende zorgmedewerker. © ANP
ARNHEM - Tientallen ziekenhuismedewerkers gaan half maart staken. Dan wordt veel zorg een dag lang niet geleverd. Ook in Gelderland staken ziekenhuizen mee. Maar er is nog veel onduidelijk. "Het water staat zorgpersoneel aan de lippen."
Vakbonden FNV, CNV, FBZ en NU'91 kondigden de staking aan. NU'91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals en Stella Salden is voorzitter. In gesprek met Radio Gelderland vertelt ze meer over de staking.
"We verwachten dat ruim vijftig ziekenhuizen meedoen", legt Salden uit. "En dat worden er meer. De actiebereidheid is groot." Ze noemt verschillende redenen voor de staking. "De lonen moeten omhoog, onder meer vanwege de inflatie, om de koopkracht te behouden. De reiskosten moeten fatsoenlijk vergoed worden en ook moeten er betere afspraken komen over aanwezigheid, bereikbaarheidsdiensten en overwerken."
Volgens Salden zorgen deze zaken ervoor dat veel medewerkers uit de zorgsector weglopen.

Welke ziekenhuizen?

Maar om welke ziekenhuizen gaat het? Dat is nog niet duidelijk. "Dat zijn we nog aan het inventariseren", zegt een woordvoerder van NU'91. "Maar we merken veel actiebereidheid bij ziekenhuizen in het hele land. We willen het zorgvuldig doen en dat vergt planning."

Wat gaat er gebeuren?

In veel ziekenhuizen wordt tijdens de staking een 'zondagsdienst' gedraaid. "Dan gaan de poli's dicht", legt Salden uit. "De basiszorg is er wel, maar er zijn geen behandelingen. Er zijn minder medewerkers, alleen de spoedeisende hulp gaat door." Ook operaties worden dan niet uitgevoerd. Het is niet duidelijk of alle ziekenhuizen voor deze manier van staken kiezen.
Eerst corona, toen de overbelasting in de zorg en nu een staking: patiënten die wachten op een operatie of behandeling hebben het moeilijk gehad, de afgelopen jaren. Waarom juist nu een staking? "In coronatijd hebben zorgprofessionals keer op keer doorgewerkt, vaak zelfs zonder bescherming", benadrukt Salden. "Het water staat ze aan de lippen. De druk is hoog gebleven."
Maar de zorg is al belast, wordt deze belasting nu niet nog meer vooruitgeschoven? "Er zijn nu ook bedden leeg omdat er te weinig personeel is", zegt de woordvoerder hierop. "Zorgverleners zouden liever zorg blijven bieden. Maar juist zij zijn de dupe van de toenemende druk. Er zijn meer mensen nodig."
"De cirkel moet ergens doorbroken worden", verduidelijkt Salden. "De beloning moet beter, waardoor werken in de zorg aantrekkelijk wordt. Dan komen er meer mensen, wordt de druk lager en blijft de kwaliteit gewaarborgd." De woordvoerder benadrukt daarnaast nog dat iedere vorm van staken in de zorg altijd voor overlast bij patiënten zal zorgen.
"Het is een moreel dilemma", stelt voorzitter Salden. "Zorgmedewerkers willen altijd voor patiënten klaarstaan, maar moeten ook een keer aan zichzelf denken. Daarom willen we een signaal afgeven. Iedereen heeft geklapt voor de zorg, laten we nu klappen voor betere arbeidvoorwaarden in de zorg."