Arnhem en omstreken / Achterhoek

En weer rijden de bussen en treinen in de regio (nagenoeg) niet

Wachten op de bus die mogelijk niet komen gaat.
Wachten op de bus die mogelijk niet komen gaat. © Omroep Gelderland
ARNHEM - En weer wordt er gestaakt in het stads- en streekvervoer in Gelderland. Een paar weken geleden nog werd er vijf dagen lang gestaakt, nu is dat vandaag en vrijdag. De vakbonden eisen veel meer loon dan de streekvervoerders kunnen betalen en ook moet er van hen iets gebeuren aan de werkdruk en de strakke roosters.
Werkgevers hebben al aangegeven niet verder te kunnen gaan dan 8 procent loonsverhoging. Ook heeft de werkgeversorganisatie VWOV een idee op tafel gelegd om de werkdruk voor wat oudere buschauffeurs te verlagen, maar dat ging de vakbonden nog niet ver genoeg.
De busbedrijven in het openbaar vervoer hadden tot afgelopen maandag de tijd om met nieuwe voorstellen te komen, maar voorzitter Fred Kagie van VWOV gaf eind vorige week al gaan dat er niet meer geld beschikbaar is. Bovendien wil hij niet praten zolang er gestaakt wordt, ook niet informeel zoals de bonden volgens Kagie vorige week nog wilden.

Meer salaris en minder werkdruk

Een chauffeur in Arnhem vertelt dat hij niet gewend is om te staken: "Maar ik vind het nu heel erg nodig." Het gaat volgens hem niet alleen om meer salaris maar ook om verlaging van de werkdruk: "Het gaat ook om een stukje rust voor de chauffeurs. Fatsoenlijk kunnen eten, fatsoenlijk naar het toilet." Hij vindt dat de staking niet ten koste van de reizigers gaat: "Nou dat is niet over de rug van de reiziger. Die wordt er straks ook beter van als wij gezond en wel aan het werk zijn."

Overlast

Hoe groot de stakingsoverlast dit keer is, is volgens de vervoerders pas aan te geven op de dag zelf. Reizigers wordt aangeraden een andere manier van vervoer te zoeken of de websites van de busbedrijven goed in de gaten te houden. Het is op dit moment niet duidelijk wanneer de bonden en werkgevers weer om de tafel gaan over een nieuwe cao in het stads- en streekvervoer. Maar als er uiteindelijk geen akkoord komt, rest er volgens Marijn van der Gaag van vakbond FNV nog één ding: "Het betekent dat wij ons beraden op vervolgacties natuurlijk."

Reactie werkgevers

Vervoersbedrijf Arriva wil niet reageren op de stakingen. Een woordvoerder wil ook niet ingaan op de status van de onderhandelingen en kan ook niet aangeven wanneer de onderhandelingsgesprekken door zullen gaan: "Er is een impasse. Ik kan alleen zeggen dat we het heel vervelend vinden voor de reizigers en voor onze collega's. Het is heel vervelend dat er nog geen oplossing is." Ook Breng wil niet reageren. De vervoerders laten de woordvoering over aan de werkgeversorganisatie VWOV.
Wil je weten of jouw bus rijdt? Dat is te zien op www.ovzoeker.nl