Noord-Veluwe

William biedt Oekraïense familie tien jaar onderdak

William biedt Oekraïense familie tien jaar onderdak
William biedt Oekraïense familie tien jaar onderdak
DOORNSPIJK - Een wooncontract van tien jaar. Dat heeft Doornspijker William Berends de Oekraïense familie, die bij hem inwoont, aangeboden. William heeft een groot huis en een groot hart, want hij vangt de familie van zes personen al geruime tijd op. Het gezin van vader, moeder, drie kinderen en oma die Oekraïne ontvlucht vanwege het oorlogsgeweld. "We kunnen alleen maar bidden en hopen dat de oorlog stopt."
Tot voor kort ving Berends nóg een gezin op, maar dat vond de gemeente Elburg, waar Doornspijk onder valt, te gortig. Teveel mensen in een te klein huis, zo was het standpunt van Elburg. Dat probleem heeft zich inmiddels opgelost, omdat het tweede gezin gratis voor twee jaar in een stacaravan kon wonen.

Regels

Het gezin is blij met de gastvrijheid van William. "Zijn grote hartje maakt het heel gezellig hier", zegt Olena Pylypenko. Maar inwonen bij William gaat wel met wat regels gepaard. Zo moet het oppassen op de drie kinderen goed geregeld worden en mag de kinderbijslag niet hier in Nederland worden uitgegeven. Die moet op een bankrekening gezet worden waarvan later de studie van de kinderen gefinancierd wordt.
Berends had nu eigenlijk in de Oekraïne of Turkije willen zitten. Hij is internationaal vrachtwagenchauffeur en had zijn diensten aangeboden voor hulpkonvooien. Maar transportondernemingen die vrachtwagens ter beschikking stellen doen dat inclusief chauffeur. Bovendien moeten de trucks eerst vol zitten, alvorens de reis naar Oekraïne begint.

Het rijk alleen

Vanaf april is William Berends weer 'on the road'. Hij werkt als chauffeur in de evenementensector en dat betekent dat hij tot diep in het najaar nagenoeg altijd onderweg is. Dan heeft het Oekraïense gezin onder leiding van moeder Nathalie het rijk alleen in Doornspijk. Dat was vorig jaar ook en dat is prima gegaan, volgens Berends. Hij vertrouwt het gezin helemaal en zegt zich niet aan spullen te hechten.
De twee oudste Oekraïense kinderen gaan overigens in Doornspijk en omstreken naar school. De oudste krijgt op een speciale school grotendeels in zijn moedertaal les. William vindt dat eigenlijk een beetje jammer, want dit kind spreekt aanmerkelijk minder Nederlands dan het andere schoolgaande kind, dat naar een gewone basisschool gaat.

Oproep

William hoopt dat meer mensen zijn voorbeeld volgen. "Als je een lege kamer hebt dan kun je daar perfect Oekraïners in opvangen", benadrukt hij. "Ik wil dan ook graag de oproep doen aan alle Gelderlanders, want er is nu te weinig huisvesting. "Meld het bij mij, William Berends in Doornspijk, of bij je gemeente, dat helpt enorm."