Rijk van Nijmegen

Ouders doodgestoken Casper na rechtszaak: 'Heftig en heel zwaar'

Nijmegenaar Casper Verheijen (29) werd 18 januari 2022 doodgestoken.
Nijmegenaar Casper Verheijen (29) werd 18 januari 2022 doodgestoken. © Familie.
NIJMEGEN - Drie minderjarige verdachten stonden de afgelopen dagen voor de rechter vanwege een dodelijke steekpartij. De rechtszaak was voor de ouders van slachtoffer Casper Verheijen (29) uit Nijmegen emotioneel zeer zwaar.
"Het is zo heftig en heel zwaar, je maakt alles opnieuw mee. Ik ben twee of drie keer de zaal uitgelopen, omdat ik het niet kon aanhoren. Ik ben nu helemaal uitgeput en voel me leeg", vertelt Diana van den Elzen, de moeder van Casper.
Ook Rik Verheijen, de vader van Casper, kijkt terug op emotionele dagen. "Ik had me er op voorbereid dat het zwaar zou zijn, maar het was veel moeilijker dan verwacht. Het waren echt slopende dagen. De rechtszaak voelt alsof ik mijn zoon voor een tweede keer heb verloren."
Rik en Diana hebben beiden gebruik gemaakt van hun spreekrecht. "Dat was heel moeilijk en ging met veel tranen. Maar het was ook goed om te doen, want dat was het enige moment dat ik een beetje iets mocht zeggen", vertelt Diana. "Het voelde goed om mijn gevoel te kunnen laten horen", vult Rik aan.

Conflict bij coffeeshop

De dodelijke steekpartij vond plaats op 18 januari 2022 in Amsterdam. De drie minderjarige jongens stonden vrijdag en maandag gezamenlijk voor de rechter. De rechtszaak vond, omdat de verdachten minderjarig zijn, achter gesloten deuren plaats. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is uit het politieonderzoek grotendeels duidelijk geworden wat er die dag is gebeurd.
"Het slachtoffer wilde na zijn werk met een paar collega’s naar een coffeeshop. Vanuit het groepje jonge verdachten, die vlakbij de coffeeshop stonden, is er toen iets vervelends geroepen naar de 29-jarige man. Als reactie op die opmerking zou de man een kopstoot-beweging hebben gemaakt richting één van de drie jongens. Vervolgens ontstond er een korte maar ook onoverzichtelijke vechtpartij die eindigde in een dodelijke steekpartij."
Alle drie de jongens worden verdacht van openlijke geweldpleging. De jongste verdachte, ten tijde van het incident 15 jaar, wordt ook verdacht van doodslag. "Hij wordt ervan verdacht daadwerkelijk te hebben gestoken, vast is komen te staan dat hij het slachtoffer driemaal met een mes heeft geraakt", aldus het OM, die concludeert dat er sprake is van ‘voorwaardelijke opzet op de dood’.
"De verdachte heeft de dood van het slachtoffer weliswaar nooit gewild, maar hij had zich ervan bewust kunnen en moeten zijn dat er een aanmerkelijke kans was dat hij door te steken vitale organen zou raken."
De officier van justitie heeft 360 dagen jeugddetentie, waarvan 60 dagen voorwaardelijk, geëist tegen de tiener uit Uithoorn.

'Geen enkele straf hoog genoeg'

De twee oudste verdachten uit Amsterdam en Amstelveen waren beiden 16 jaar toen het dodelijke steekincident plaatsvond. De jongens hoorden respectievelijk taakstraffen van 80 en 120 uur en een maand voorwaardelijke jeugddetentie tegen zich eisen.
Volgens het OM blijkt uit diverse getuigenverklaringen dat de verdachten samen hebben opgetreden en samen in de openlijke geweldpleging hebben gehandeld. "Ook al is het niet helemaal duidelijk wie wat heeft gedaan, duidelijk is wel dat de jongens alle drie hebben deelgenomen aan het openlijke geweld. Er was geen sprake van een noodweersituatie". Bij alle drie de verdachten eist het OM een proeftijd van twee jaar en als bijzondere voorwaarde onder meer een verbod om met elkaar contact te hebben.
De hoogte van de strafeis valt de familie van Casper zwaar. "Ik hoop dat ze de straf die is geëist ook krijgen, maar ik had liever dat ze volgens het volwassenstrafrecht waren berecht. Een volwassen daad verdient een volwassen straf. Al is geen enkele straf hoog genoeg, want ik krijgt mijn zoon er niet mee terug", aldus Diana. Ook bij Rik roept het veel emotie op. "Het maakt me boos, maar ik verander er niks aan. De maatschappij heeft besloten dat het jeugdstrafrecht in Nederland zo is."

Toekomen aan rouwen

De dagen tot de uitspraak op 20 maart zijn voor de ouders van Casper een extra lastige periode. "Ik denk dat we tot die tijd dag bij dag leven", aldus Rik. Ook voor moeder Diana kan het niet snel genoeg zo ver zijn.
"Ik denk dat het tot die tijd heel zwaar gaat zijn, want ik vind het heel spannend wat de uitspraak gaat zijn. Ik kijk uit naar het moment dat de rechtszaak erop zit, dan kan ik dat stukje in ieder geval afsluiten en toekomen aan rouwen."