Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Ook de meiden hebben nu een boegbeeld tijdens carnaval

De Robijntjes uit Beek in de keuken.
De Robijntjes uit Beek in de keuken. © Omroep Gelderland
BEEK/ZALTBOMMEL - Vrouwen grijpen tijdens carnaval de macht. Waren het eerst toch vooral de mannen die deze ceremoniële rol vervulden, inmiddels worden op steeds meer plekken vrouwen uitgeroepen tot Prinses Carnaval. In Zaltbommel gebeurde dat dit jaar voor het eerst. In Beek is een speciale carnavalsvereniging voor vrouwen in het leven geroepen. Maar hoelang duurt het daar nog voordat de vrouwen de baas zijn?
Ilse van het Erve van de Robijntjes in Beek, die voorvechter is geweest van een eigen damescarnavalsvereniging, heeft nog twijfels. "Ik denk dat het hier nog niet helemaal denkbaar is, maar dat zal vanzelf komen. De tijdgeest verandert", zegt ze.
Dinsdagochtend werden de carnavalsvierders in Beek op hun wenken bediend door de damesgroep. In het stamcafé werd een heus 'katerontbijt' geserveerd, om bij te komen van de intensieve dagen. "Dit is echt iets wat wij doen binnen de carnavalsvereniging", vertelt Ilse. "Het was altijd zo dat er geen vrouwen volwaardig lid van de vereniging konden worden in Beek. Al weet ik niet of dat echt zo in de statuten stond", bekent ze.
Wringt die strijd voor emancipatie in carnavalsland niet met hun traditie dat ze de keuken induiken voor het katerontbijt? "Die mannen liggen allemaal nog met een kater op bed", zegt Ilse tijdens de voorbereidingen van het ontbijt. "Dit is echt onze activiteit!"

Positieve reacties

In ieder geval: het was ongebruikelijk en daar moest verandering in komen, vonden Ilse en haar vriendinnen vier jaar geleden. "We hebben toen gezegd: we willen eigenlijk wel een eigen carnavalsgroep in Beek. We hebben alle vier wel eens in het hof gezeten, vandaar dat we wisten hoe leuk het was om op stap te gaan. We stonden eerst op onszelf en nu gaan we mee met de heren, want je wilt vanuit het dorp als één vereniging gezien worden."
"De mannen stonden er toen wel voor open. De reacties waren toen positief, de grootste groep was enthousiast", herinnert Ilse zich van vier jaar geleden, toen ze de vrouwenpoot van de vereniging oprichtten. Volgend jaar viert de groep met de bordeauxrode jasjes haar eerste lustrum.

Voor het eerst een prinses in Mispelgat

In Zaltbommel was er tijdens deze editie voor het eerst een Prinses Carnaval. Dat werd hoog tijd, vond Prinses Florianne I van Mispelgat, zoals Zaltbommel in de carnavalsperiode wordt genoemd. "Wij hebben gewoon gezegd tegen elkaar: we vinden dat er een keer een prinses moet komen. Er moet gewoon ook voor meisjes zo'n boegbeeld zijn in het carnaval", zegt Prinses Florianne. "We moeten laten zien dat het carnaval ook door een vrouw geleid kan worden en dat je als vrouw ook op deze plek kan staan."
Wat is dan het verschil tussen een prins en een prinses aan het roer? "Ik weet niet of dat per se met het prinses zijn te maken heeft, maar ik probeer wel heel erg de verbinding op te zoeken met de mensen. We willen graag samen zijn en met iedereen even kletsen en buurten."
Mirjam Minkhorst was eerder prinses carnaval in Bemmel. Ook in Eibergen en in Ulft stonden eerder al vrouwen aan het roer.
Kijk waarom Ilse van het Erve de rol voor vrouwen bij het carnaval zo belangrijk vindt:
Emancipatie in het Beekse carnaval