Noord-Veluwe

Panden ontruimd en treinverkeer plat door gaslek Nunspeet

Het gaslek in Nunspeet.
Het gaslek in Nunspeet. © Damian Ruitenga/NewsUnited
NUNSPEET - In Nunspeet is maandagochtend een gaslek ontstaan bij de supermarkt aan de Industrieweg. Een gebied in een omtrek van honderd meter is daarop ontruimd en ook werd het treinverkeer stilgelegd.
Het gaslek was bij een vestiging van Jumbo. Onder meer de supermarkt en een tuincentrum zijn uit voorzorg ontruimd. De brandweer sproeide water op het lek om een gaswolk te voorkomen.
Rond 11.00 uur meldde de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland dat de 'uitstroom van gas' was gestopt. Monteurs van Liander zijn daarop gestart met de herstelwerkzaamheden. De treinen tussen Putten en 't Harde rijden sinds het middaguur weer.

'Kom niet ter plaatse'

De leiding werd geraakt bij sonderingwerkzaamheden. Dit is een methode om metingen te verrichten in de grond. Volgens de woordvoerder ging het om een transportleiding die sneuvelde. De veiligheidsregio waarschuwde op Twitter dat mensen niet ter plaatse mochten komen.
Om alle risico's uit te sluiten, werd ook het treinverkeer stilgelegd. "Een voorbijrijdende trein kan vonkvorming veroorzaken", legde een woordvoerder van de veiligheidsregio uit. "We willen voorkomen dat het gas ontbrandt. Daarom leggen we het treinverkeer stil."
Gaslek in Nunspeet