Liemers

Jeugdcarnaval 'zonder drank' behoudt feest voor de toekomst

De jeugd viert carnaval in Loo.
De jeugd viert carnaval in Loo. © Omroep Gelderland
LOO - Loo is klein, maar het dorp in de Liemers is groots in het vieren van carnaval. Twintig wagens en groepen gaan maandag door het iets meer dan duizend inwoners tellende dorp. Zaterdag, tijdens jeugdcarnaval, waren er 'slechts' twee wagens. Maar dat maakte die optocht niet minder belangrijk.
“De jeugd heeft de toekomst. Zonder hen is er in de toekomst geen carnaval meer”, zegt prins Wery Hugen van carnavalsvereniging de Nathalzen. “Op scholen laten we de jeugd zelf een wagentje bouwen, die meerijdt in de optocht. Zo maken we de jongens en meiden een beetje gek voor het carnaval.”
Dat lijkt aardig te lukken. De jeugd, uitgedost als ninja, stewardess of soldaat, staat enthousiast te hossen in een polonaise. “Als iedereen meedanst op harde muziek is het gezellig”, zegt de 11-jarige Janne.

Waarde voor het dorp

“Carnaval is belangrijk voor het dorp”, weet ook Bart Kampschreur, die zijn zoon als jeugdadjudant enthousiast naar het feest zag gaan. Bijna iedereen draagt een steentje bij, en de saamhorigheid is daardoor groot. “In de toekomst wil je dat dat ze zelf ook een wagen bouwen, meelopen in de optocht of meedoen met de muziek.”
Helemaal hetzelfde zal jeugdcarnaval nooit worden. Er is een belangrijk verschil, weet adjudant Berry Stevens: “Het jeugdcarnaval is wat losser, minder strak. Bij het carnaval voor ouderen is er meer drankgebruik.”
Bekijk hier hoe de jeugd in Loo carnaval viert:
Jeugdcarnaval zonder drank