Gelderse Vallei

Protest tegen foie gras op menukaart in Wageningen: 'Ik word er moe van'

Protest tegen foie gras op menukaart in Wageningen: 'Ik word er moe van'
Protest tegen foie gras op menukaart in Wageningen: 'Ik word er moe van' © Pixabay
WAGENINGEN - Een groep dierenactivisten van Active for Justice voert zaterdagavond actie bij restaurants in Wageningen die foie gras op het menu hebben staan. De actievoerders zijn tegen het serveren van ganzen- en eendenlever.
Met het protest willen de activisten vooral aandacht vragen voor de manier waarop het Franse gerecht wordt gemaakt, namelijk door het geven van dwangvoeding om zo de lever van ganzen en eenden te laten groeien. In Nederland is de productie van foie gras verboden, maar het importeren mag wel.
Het protest is voor het eerst in Wageningen. "Gelukkig zijn het niet veel restaurants, een stuk of drie, maar we weten dat het gerecht een onderdeeltje is van hun menu, dus ze kunnen ook zonder bestaan", vertelt demonstrant Ruud namens de actiegroep. Tussen de twintig en veertig demonstranten worden verwacht.

'Ze moeten in Den Haag zijn'

Active for Justice stuurde eerder e-mail en brief aan de desbetreffende restaurants, die de protesten wat overdreven vinden. "Het voelt als het doordrammen van hun mening bij de kleine ondernemers", stelt de eigenaar van de restaurants Diels en Balthazar. "Wij verkopen het bij Diels zo weinig. Het mag ook gewoon, want het is vanuit de regering niet verboden."
"Ik word er moe van", vertelt hij. "Bij ons restaurant Balthazar verkopen we het niet eens, dus ze zijn niet goed op de hoogte. Dierenleed is niet oké, maar daarvoor moeten ze op het Binnenhof in Den Haag zijn. Wij restaurants hebben het al moeilijk genoeg, na corona en met de energieprijzen. Val ons niet lastig."

Geen bezetting

Afgelopen vrijdag nog stonden zes dierenactivisten voor de politierechter in Utrecht, na een bezetting van een restaurant afgelopen januari in diezelfde stad. Zij werden schuldig bevonden aan lokaalvredebreuk, maar kregen geen straf. "Nu gaan we zeker niet naar binnen, al zaten we daar alleen maar op de grond", aldus Ruud namens Active for Justice.
Restaurant Wicc laat weten dat hun terrein privé is en dat ze dus geen activisten zullen binnenlaten. Volgens het restaurant serveren ze het gerecht foie gras ook niet eens. De demonstranten demonstreren vanavond 'gewoon op straat' volgens Ruud. "Ons doel is altijd om te praten, maar een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid zie je bij elke beweging."