Arnhem en omstreken

Forum-fractievoorzitter over leeglopen raadszaal: 'Niet provocerend bedoeld'

Mattijs Loor van D66 (links) in debat met Gino Luurssen van Forum voor Democratie (rechts).
Mattijs Loor van D66 (links) in debat met Gino Luurssen van Forum voor Democratie (rechts). © Omroep Gelderland
ARNHEM - "Ik had wel verwacht dat mijn woorden niet bij iedereen goed zouden vallen, maar het was niet provocerend bedoeld", dat zei fractievoorzitter Gino Luurssen van de Forum voor Democratie-fractie bij het programma 'De Week van Gelderland' over het genderdebat in de Arnhemse raad, waarbij D66-leden gekwetst de zaal verlieten.
Maar volgens D66 ondermijnt een betoog zoals dat van Luursen het functioneren van de democratie. De partij diende woensdagavond een motie in met een voorstel om het paspoort gratis te vergoeden voor mensen die van geslacht zijn veranderd en daarom een aangepast identiteitsbewijs nodig hebben. Forum voor Democratie kon zich niet bepaald vinden in dat idee. Bij monde van Luurssen werd duidelijk dat de partij dit te ver vindt gaan. "Genoeg is genoeg", zo begon de fractievoorzitter zijn betoog.

'Het is een keer klaar'

"Regenboogvlaggen, regenboogzebrapaden, roze woensdag en paarse vrijdag. Het is een keer klaar", vervolgde hij. "Je wordt er letterlijk mee doodgegooid." Voor D66 was op enig moment de maat vol en dus verliet de fractie de raadszaal.
"Dit is precies waar het misgaat" zei Luurssen in de uitzending bij Omroep Gelderland. "We hebben het zover door laten lopen, dat we nu op scholen jonge kinderen gaan vragen of ze zich meer jongen of meisje voelen."
Fractievoorzitter Mattijs Loor van D66 ging bij De Week van Gelderland in discussie met Luurssen. Hij stelde dat het een minutenlange aaneenschakeling van nodeloos kwetsende opmerkingen was. "Hij heeft gesproken over onkruid dat je met de wortel moet uitroeien. Het was kwetsend voor ons als indieners van de motie, maar ook voor de Arnhemmers op de tribune." Daarmee doelde Loor ook op mensen die daar zaten en een geslachtsverandering hebben ondergaan.

Teleurstellend

Van Loor legde uit dat ze uiteindelijk ook wegliepen uit de raadszaal omdat een aantal fractieleden niet meer in staat was nog aan het debat deel te nemen, omdat ze uit het veld waren geslagen. "Forum mag natuurlijk zeggen wat ze zeggen willen, maar niemand kan ons verplichten om daar dan nog langer naar te luisteren", legde Loor aan de gesprekstafel uit.
"Heel eerlijk vond ik het wel een beetje teleurstellend", reageerde Luurssen. "Ik had niet verwacht dat raadsleden zo geëmotioneerd zouden zijn en de raadszaal zouden verlaten. Dat was niet wat ik had verwacht en ook niet wat ik had gehoopt." Hij blijft er ook bij dat hij niet te ver ging: "Er ligt hier een idee op tafel dat gewoon schade berokkent bij jonge mensen. De gevolgen hiervan - het weghalen van borsten en het scrotum - mag je dan hard benoemen. Dat is de realiteit en het resultaat van deze ideologie."

Grens overschreden

Van Loor: "Er is wel een grens. Die grens wordt door Forum stelselmatig overschreden. Dat doen ze door venijnige complottheorieën over minderheden uit te storten in onze raadszalen en in ons parlement. Op een gegeven moment was het betoog van een dusdanige aard dat raadsleden niet meer konden functioneren. En dan functioneert dus onze democratie niet meer."
"Ik denk dat als er dusdanige onderwerpen zijn die besproken worden, dan moet je alles kunnen zeggen", stelde Luurssen aan tafel. "En dat kan soms, voor sommige mensen, kwetsend zijn. Dat moet niet het doel zijn, maar je móét het kunnen bespreken. Ik vind dat als je dan wegloopt, dat je dan je achterban in de steek laat, want je bent gekozen om je stem te vertegenwoordigen. Ik zou me heel erg vernederd voelen als D66 stemmer."