Stedendriehoek / Achterhoek

'Boze Pier' waarschuwt voor meer bezuinigingen Achterhoekse ziekenhuizen

Bestuursvoorzitter Pier Eringa.
Bestuursvoorzitter Pier Eringa. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De voorgenomen sluiting van de afdelingen Spoedeisende Hulp en Verloskunde bij Gelre Ziekenhuizen maakt veel los in de Achterhoek. Honderden mensen voerden vrijdag in Zutphen actie tegen het plan.
Het bestuur van het noodlijdende ziekenhuis in Zutphen sluit de afdeling Verloskunde per 1 juli, en neemt ook de Spoedeisende Hulp (SEH) onder de loep om kosten te besparen. Dat zien de actievoerders niet zitten. "Ik ben hier zelf in het ziekenhuis geboren. Als het verder weg was geweest, was dat misgegaan", zegt een van de ongeruste aanwezigen. Volgens hem maakt de hele regio zich zorgen over de reistijd die straks nodig is om ergens de juiste zorg te vinden.
Voorzitter van de Raad van Commissarissen Pier Eringa waarschuwde dat het sluiten van afdelingen mogelijk niet tot Zutphen beperkt kan blijven, maar ook Doetinchem en Winterswijk zal raken. Op spandoeken prijkte een variant op het 'Onze Vader', waarbij demonstranten riepen 'Bescherm ons tegen de boze Pier'. Ze doelen daarbij op voorzitter van de Raad van Commissarissen Pier Eringa.

Spelen met mensenlevens

Een verpleegkundige van de SEH nam vrijdag deel aan het protest. "Het is niet verantwoord, er wordt met mensenlevens gespeeld", klinkt het. "Mensen die acuut iets hebben, moeten gewoon hier in Zutphen kunnen komen. Deze besluiten zijn diep triest en zeer zorgelijk voor de zorg in Nederland."

'Niet haalbaar en betaalbaar'

Bestuursvoorzitter Pier Eringa, zelf woonachtig in Apeldoorn, stond de aanwezigen vrijdag te woord. Hij gaf aan dat de ziekenhuizen in Apeldoorn en Deventer ook verloskunde en spoedeisende hulp bieden en meent dat die zorg op den duur niet langer haalbaar en betaalbaar kan zijn.
Eringa sprak de aanwezigen toe vanaf het podium. Op de vraag uit het publiek hoe andere ziekenhuizen in de regio het dan wél redden met spoedeisende hulp en verloskunde, antwoordde Eringa waarschuwend: "Ik zeg jullie wel, met de groeten aan Winterswijk en Doetinchem: ook dáár zullen straks keuzes gemaakt moeten worden, omdat de zorg niet kan blijven zoals hij nu is. Ook niet in Doetinchem, ook niet in Winterswijk."
Kijk hier de woorden van Pier Eringa terug:
Eringa waarschuwt Doetinchem en Winterswijk