Achterhoek

Vluchtelingen noodopvang Doetinchem in actie voor Giro555

Turkse pizza's worden gebakken in de noodopvang in Doetinchem
Turkse pizza's worden gebakken in de noodopvang in Doetinchem © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Bewoners van de crisisnoodopvang in Doetinchem hebben vrijdag geld ingezameld voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Ondanks dat de asielzoekers zelf in een moeilijke situatie zitten, vinden ze het belangrijk om een bijdrage te leveren.
“We verkopen vandaag lahmacun (Turkse pizza's, red.), baklava en frisdrank”, zegt locatiemanager Erik Karamjan van de crisisnoodopvang bij het station. “Daarmee proberen we de slachtoffers van de aardbeving te steunen.”

Gesprekken over getroffen families

Ook in de opvanglocatie zijn de verhalen uit het aardbevingsgebied het gesprek van de dag. “We hebben hier veel bewoners op het terrein die van Syrische of Turkse komaf zijn”, geeft Karamjan aan.
“We voeren ook gesprekken met bewoners die hebben aangegeven dat ze familie hebben die getroffen zijn door de aardbeving. Wij proberen die mensen zo goed mogelijk op te vangen en in gesprek te blijven.”

'Heel goed dat ze dit doen'

Mensen van de dagbestedingslocatie Loods 360 uit Doetinchem komen tegen het middaguur langs om hun bestelling van Turkse pizza’s op te halen. “Ik vind het heel goed dat ze dit doen”, zegt één van hen. “Het is goed om elkaar te helpen. Als mensen het zwaar hebben kunnen ze zich ook wat meer inleven in andere mensen die het misschien ook zwaar hebben.”
Karamjan vindt het mooi dat de bewoners van de noodopvang, ondanks dat ze zelf in een lastige situatie zitten, het belangrijk vinden om te kunnen helpen: “Ze komen ook met eigen initiatieven en ze willen een eigen bijdragen leveren. Dat is heel mooi.