Liemers

De Montferlandse coalitie was gedoemd te mislukken

Gemeente Montferland.
Gemeente Montferland. © ANP
Donderdag werd de coalitie van de gemeente Montferland demissionair verklaard. De fractievoorzitters van zowel de coalitie- als de oppositiepartijen zijn het er allen over eens: dit avontuur was gedoemd te mislukken.
Afgelopen jaar verloor het CDA, dat tot dan toe altijd de grootste partij was, twee zetels. Dit maakte het mogelijk voor de oppositiepartijen om hun eigen koers te varen. De PvdA, Lokaal Belang Montferland, Lijst Groot Montferland en Partij Helder gingen de samenwerking aan in een coalitie.
Vanaf het begin was dit al vragen om problemen, zegt Freddy van Dijken (D66): "Ik had een jaar geleden, bij de aanstelling van het college, al geen vertrouwen in een goed verloop. Het zijn vier verschillende karakters en ze zijn zonder enig inhoudelijk programma van start gegaan."
Verbaasd was hij dan ook zeker niet, toen de coalitie donderdag uit elkaar viel. Op dit coalitieprogramma was meer kritiek, onder andere van Martin Som (VVD): "Het coalitieprogramma was vanaf het begin al onduidelijk en had weinig inhoud", zegt hij. In het coalitieakkoord stonden onderwerpen als een vervanging voor de was- en strijkservice en de verplaatsing van de komst van DocksNL2.

Als volwassenen oplossen

Karin Straatsma van coalitiepartij Helder vindt het spijtig wat er gebeurd is. "Er is te weinig aan gedaan om dit op te lossen. Het college had dit als volwassen mensen op moeten lossen", meent ze. Van de partijen had alleen wethouder Ingrid Wolsing van de PvdA ervaring in die rol. "Daarin hadden de wethouders misschien meer begeleiding moeten krijgen", denkt Straatsma.
Dat de sfeer niet altijd even goed was, was al langere tijd te merken. Martin Som: "Er was te merken dat ze niet altijd op één lijn zaten. Er werd wel eens geprikkeld gereageerd." Ook Henk Peters van Lokaal Belang Montferland geeft toe dat onder de wethouders zeker wel te merken was dat de sfeer slecht was.
Maar hoe nu verder? Dat is aan de gemeenteraad, die nog een lange periode vol te maken heeft tot de nieuwe verkiezingen. "Wat belangrijk is, is dat de gemeenteraad nu de regie op zich neemt en de lopende zaken gaat verdelen", zegt Som. Voor de inwoners van Montferland is het jammer om te zien dat het zo moet lopen, vindt ook Freddy van Dijken: "Ik kan me goed voorstellen dat dit het vertrouwen van mensen in de politiek schaadt."
De huidige wethouders blijven in functie totdat er een raadsakkoord is en hun vervangers bekend zijn.