Rivierengebied

Anderhalf jaar wachten op hulphond door tekort pleeggezinnen

Een assistentiehond helpt om een kast te openen. Foto ter illustratie.
Een assistentiehond helpt om een kast te openen. Foto ter illustratie. © KNGF Geleidehonden/Ron Baltus
TRICHT - Mensen die een geleidehond nodig hebben, moeten nu zo'n anderhalf jaar geduld hebben. En die wachttijd neemt alleen maar toe, volgens geleidehondenschool KNGF. De organisatie zoekt in Gelderland met spoed nieuwe pleeggezinnen voor pups. Hier wordt de jonge hond opgevoed en krijgt hij vaardigheden aangeleerd.
De toenemende wachttijd is bij de hulphondenorganisatie reden tot zorg. Het streven is een wachttijd van een half jaar tot acht maanden. "Dat is natuurlijk lang als je op een hulpmiddel wacht waarmee je zelfstandigheid vergroot en wereld verruimd kan worden", zegt de organisatie die blindengeleidenhonden traint. De honden kunnen dienen als assistentiehond, buddyhond voor PTSS of autisme, of blindengeleidehond.
"Dat kan een nieuwe hond zijn of een vervolghond, omdat de hond met pensioen gaat. Door corona is die wachtlijst opgelopen", vertelt Michelle Schiphorst van KNGF. "Dus we zijn druk bezig met de werving van pleeggezinnen. Hoe meer gezinnen, hoe meer honden we kunnen opleiden en koppelen aan mensen die een geleidehond nodig hebben." Vooral in Gelderland, Zuid-Holland en Friesland zoekt KNGF nog hondenliefhebbers die een geleidehond wil grootbrengen, omdat daar nog instructeurs zijn met ruimte in hun agenda.

120 nieuwe gezinnen nodig

De landelijke doelstelling van KNGF is om dit jaar 120 nieuwe pleegezinnen erbij te krijgen. "Je doet dit als pleeggezin met een bepaalde toewijding: iemand anders ermee helpen", weet Schiphorst uit de verhalen die ze hoort. "Na een jaar moet je de hond 'afstaan'. Dat is een moeilijk moment, maar we horen van alle mensen dat het een moment is en na een week, een paar dagen of een paar weken zakt het weg. En je weet dat je het doet voor iemand die de hond nog veel harder nodig heeft. Het is een soort vrijwilligerswerk."
Voor Gelderland in het bijzonder zoekt KNGF nieuwe pleeggezinnen om hulphonden groot te brengen. Op de website van de KNGF lees je hoe het aanmelden in z'n werk gaat.

Zindelijkheid en commando's leren

Pleeggezinnen staan er niet alleen voor en krijgen begeleiding van KNGF. "Gezinnen worden om de zoveel tijd bezocht door een instructeur", vertelt Schiphorst. De honden worden in een fokgezin geboren, waarna ze opgroeien in een pleeggezin. Hier leren ze de basisprincipes. Ze worden zindelijk gemaakt en leren bepaalde commando's leren.
"Met de instructeur gaan ze bijvoorbeeld naar een treinstation, supermarkt, een drukke plek, om daarmee te oefenen", legt Schiphorst uit. "Na een jaar is zo'n pup een jongvolwassen hond te noemen en komt hij bij ons op school en gaat hij op voor een discipline, zoals assistentiehond."
Dit gezin neemt regelmatig hulphonden in huis om ze op te leiden.