Rijk van Nijmegen

Nijmeegse studenten met volgeladen busjes naar Oekraïne

Boven v.l.n.r. Johanne Pamperin, Freek Groeneboer en Ime Koster. Onder vl.n.r. Bauke Loonstra, Max Schonenberg en Lars Bressers.
Boven v.l.n.r. Johanne Pamperin, Freek Groeneboer en Ime Koster. Onder vl.n.r. Bauke Loonstra, Max Schonenberg en Lars Bressers. © René Schonenberg
NIJMEGEN - Ongeveer een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen, maar wat doen we nu nog voor de Oekraïners? Zes studenten uit Nijmegen vertrekken komende woensdag naar de grens met Oekraïne. Met twee volgeladen busjes reizen ze naar Polen om daar spullen uit te delen én op de terugweg twaalf Oekraïense vluchtelingen mee naar Nederland te nemen.
Vanuit de landelijke organisatie Keep Them Warm bestaat er nu ook een Nijmeegse afdeling waar onder anderen student Bauke Loonstra zich voor heeft aangemeld. Samen met de vijf andere Nijmeegse studenten organiseert hij allerlei acties om middelen in te zamelen voor de mensen uit het conflictgebied. Daarbij zoeken ze ook samenwerkingen met lokale bedrijven, om op deze manier meer noodgoederen te kunnen werven. "Het is heel fijn om steun te krijgen vanuit Nijmegen zelf", benadrukt hij.

Spannende reis?

Bauke ziet de reis van zo'n vijf dagen als een echte uitdaging. "Spannend is niet het juiste woord, ik ga er met een open houding in." En dat geldt voor de hele groep; iedereen is erg gemotiveerd voor de reis en allen hebben ze veel tijd en energie in de voorbereidingen gestopt. De dagen vooraf aan de reis besteden ze aan het labelen en structureren van de spullen die ze verzamelen op een leegstaande studentenkamer.
Bekijk de video.
Nijmeegse studenten met volgeladen busjes naar Oekraïne
De Nijmeegse studenten vinden het fijn dat ze met deze reis een directe invloed kunnen hebben op de situatie in Oekraïne. "Je bent van het begin tot het einde betrokken bij de actie", zegt Bauke. Van het organiseren van inzamelpunten van spullen tot het afzetten van de vluchtelingen op een opvanglocatie; de studenten gaan het aankomende week allemaal meemaken.

'Hulp blijft hard nodig'

"Het zal heftig zijn op de terugweg", verwacht Max. "Die mensen hebben heel wat meegemaakt. Ze gaan niet voor hun lol weg. De oorlog komt wat minder in het nieuws, maar de hulp daar blijft heel hard nodig. We hebben veel lang houdbaar voedsel, maar ook medicatie, vrouwelijke hygiëneproducten zoals tampons en vooral warme kleding."