Arnhem en omstreken

Para in een vorig leven: Simon en Bas ontmoeten elkaar bij 'hun' graven

Simon Jacobs en Bas Steman bij de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek.
Simon Jacobs en Bas Steman bij de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - EDE/OOSTERBEEK - Beiden weten ze het zeker: ze zijn in een vorig leven parachutist geweest, gesneuveld en begraven in Oosterbeek. Voor twee mannen die elkaar tot voor kort nooit kenden, gaan hun dromen daar al sinds hun kindertijd over. Samen bezochten ze 'hun graven', die maar 20 meter uit elkaar blijken te liggen.
Ietwat onwennig liepen schrijver en Ridder van Gelderland Bas Steman en de Brit Simon Jacobs rond op de Ginkelse Heide en op de oorlogsbegraafplaats in Oostenbeek vrijdag: plekken waar ze naar eigen zeggen vanuit een vorig leven mee verbonden zijn.
Het bezoek maakt grote indruk, en bezorgt hen diepe ontroering en kippenvel. Allebei raakten ze eerder in hun leven, apart van elkaar, verstrikt in herinneringen, angstdromen aan oorlog, rijdende tanks, heen en weer gesleep met dode en gewonde soldaten en het springen als parachutist in Operatie Market Garden in 1944. Beide hadden hun eigen zoektocht, niet wetend van elkaars bestaan en ervaringen.

Plagiaat?

Tot kort geleden een nieuwe boek opdook van de succesvolle Britse schrijfster Santa Montifiore. Onze eigen Ridder Bas Steman schrok zich een hoedje toen boekhandelaren hem waarschuwden voor een nieuw boek waarvan het verhaal verdacht veel lijkt op zijn roman 'Morgan, een liefde', over ervaringen in een vorig leven als soldaat Morgan. Was dit plagiaat? Hoe is dit mogelijk?
Al snel werd duidelijk dat schrijfster Santa Montifiore het verhaal had opgetekend van Simon, die zich een vorig leven herinnert waarin hij, soldaat Myles, was gesprongen op de Ginkelse Hei en stierf in de vijandelijke linie.

Zoektocht

Bas en Simon hadden dezelfde ervaring. En vrijdag bezochten ze de graven van Morgan en Myles, op de Commonwealth War Cemetary in Oostbeek. Hún graven. Ze blijken nog geen 20 meter uit elkaar liggen. "Zo gek", zegt Bas, "Ik ben zo vaak hier geweest en had nooit gedacht dat er iemand is die precies hetzelfde heeft beleefd als ik." Toen Simon er lucht van kreeg schreef hij naar Bas: "Toen ik er achter kwam dat Bas hetzelfde verhaal heeft, was ik zo ongelooflijk opgelucht dat ik niet langer de enige ben met deze enorme zoektocht."
Terwijl ze blij zijn met de herkenning bij elkaar, doemen tegelijk vragen op. Hoe kunnen de verhalen zo identiek zijn? Is het toeval dat de twee elkaar hebben ontmoet via het uitbrengen van een nieuw boek?

Sceptisch

Bas begrijpt dat er sceptici zijn. "Maar mensen lachen me niet uit. Dit is wat me overkomen is. Ik tekende als kind van 6 al parachutisten en vliegtuigen met het nummer 676. Ik wist niet waar ik dat vandaan haalde. Maar later werd duidelijk dat dat het nummer is van het vliegtuig waarmee Morgan is gedropt. Dat kan ik als kind toch niet weten."

Paniekaanval

Bas’ zijn verhaal begon toen hij hevig getriggerd raakte tijdens een dagje uit met collega's. Hij ging parachutespringen in Teuge. Bas had branie, was een jonge gozer en was niet bang. Maar toen hij in de hangar was en een medewerker hem zijn parachute omdeed, raakte hij volledig in paniek. In regressietherapie, bedoeld voor zijn boek, viel alles op zijn plek en kwamen herinneringen terug.

Angstdromen

Simon Jacobs bleek angstdromen te hebben, terugkerende dromen met steeds dezelfde beelden van gliders en parachutisten. Hij kwam er na veel zoeken achter dat hij Myles Henry, een kapitein van het 10 bataljon, is geweest. Een belangrijk figuur in de oorlog die is verongelukt achter het Hotel Bilderberg in Oosterbeek.
Kijk het gesprek terug dat Klaas Drupsteen vrijdag had met Bas Steman en Simon Jacobs:
Bas en Simon bezoeken hun eigen graf