Liemers / Achterhoek

Coalitie Montferland klapt door ruziënde wethouders

Het gemeentehuis van Montferland in Didam.
Het gemeentehuis van Montferland in Didam. © Google Street View
DIDAM - De coalitie in Montferland is na een conflict tussen wethouders geklapt. De gemeenteraad verklaarde het college afgelopen donderdag demissionair. "We zijn terug bij de dag van de verkiezingsuitslag, de basis van de puinhoop van nu", aldus D66-fractievoorzitter Freddy van Dijken.
Het is een volgende bestuurlijke crisis in de gemeente. Bij de vorige moest burgemeester Peter de Baat in de zomer van 2021 het veld ruimen. Na de verkiezingen van vorig jaar ontstond een nieuwe coalitie van PvdA, Lokaal Belang Montferland (LBM), Lijst Groot Montferland (LGM) en Helder.

Weinig vertrouwen

Ingrid Wolsing van de PvdA was de enige wethouder met ervaring in die rol. De drie andere wethouders vulden de post voor het eerst in. Het nieuwe college kreeg bij het begin weinig vertrouwen, zo bleek uit het grote aantal tegenstemmen bij de kandidaatstelling.
Minder dan een jaar later zorgen interne strubbelingen er nu voor dat het college valt. Wat er precies tussen de wethouders is gebeurd, bleef donderdagavond onduidelijk tijdens de raadsvergadering. Helder steunde als enige de motie om het college demissionair te verklaren niet.

Nieuw akkoord

Oppositiepartijen VVD en D66 reageerden weinig verrast. D66-fractievoorzitter Freddy van Dijken: "Wat ons betreft beginnen we nu weer met een blanco vel. Niet praten over poppetjes, maar over inhoud. Wat willen we voor de toekomst van onze inwoners."
Er wordt een traject opgestart om een nieuw raadsakkoord te maken, daarna wordt pas gekeken naar nieuwe collegeleden. De huidige wethouders Jeanette Derksen (Lokaal Belang Montferland), Ingrid Wolsing (PvdA), Henk Groote (Lijst Groot Montferland) en Rob Mos (Helder) blijven in functie totdat er een raadsakkoord ligt en hun vervangers bekend zijn.