Rivierengebied

Opnieuw controle bij omstreden dierenverhuurder

Handhaving en politie bij Bert's Animal Verhuur eind januari 2023.
Handhaving en politie bij Bert's Animal Verhuur eind januari 2023. © Omroep Gelderland
APPELTERN - Opnieuw is er een controle geweest bij Bert’s Animal Verhuur. Eigenaar Bert Roelofs moet van de gemeente stoppen met zijn dierenverhuur en hondenfokkerij. Ook moeten de illegale bouwwerken waarin dieren verblijven worden verwijderd van zijn terreinen aan de Molenstraat en Munseweg. De Omgevingsdienst Rivierenland stond in opdracht van de gemeente bij het bedrijf op de stoep om te inspecteren of de verboden praktijken daadwerkelijk zijn gestopt.
Ook in juni, oktober en november vorig jaar hebben er controles plaatsgevonden. Alle drie de keren werd geconstateerd dat Roelofs in overtreding is. Vanwege het niet stoppen met zijn illegale praktijken moest de dierenverhuurder voor 6 januari dwangsommen van in totaal 125.000 euro betalen. Volgens de gemeente is dit bedrag nog niet betaald.

Tonnen aan dwangsommen

Diezelfde maand zijn er opnieuw lasten onder dwangsom opgelegd. Roelofs kreeg tot 15 februari de tijd om de overtredingen te stoppen. Mocht uit de controle op 16 februari blijken dat hij nog steeds in overtreding is, dan moet hij de dwangsommen van in totaal 225.000 euro ook daadwerkelijk betalen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten nog niet te kunnen zeggen wanneer het controle-rapport is afgerond. Het is nu dus nog niet duidelijk waar de recente controle toe leidt.
Eind januari kwam de gemeente ook in actie. Er is toen bestuursdwang uitgevoerd. In twee dagen tijd werden illegale bouwwerken waarin geen dieren verblijven, huifkarren, schaftwagens, containers en aanhangers afgevoerd.
De gemeente grijpt in bij Bert's Animal Verhuur.
De gemeente grijpt in bij Bert's Animal Verhuur. © Omroep Gelderland

Rechtszaak vanwege dierenleed

Roelofs moet binnenkort ook voor de rechter verschijnen. Uit de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat dieren het bij Bert's Animal Verhuur zwaar hebben.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een waslijst aan overtredingen geconstateerd. Zo zagen inspecteurs onder meer dieren met onvoldoende huisvesting en te weinig voeding. Ook liepen beesten kreupel als gevolg van doorgegroeide hoeven en stonden dieren op stal in lagen modder en mest. Er werden zelfs kadavers van meerdere dode dieren in een kapotte koeling aangetroffen.
Ondanks herhaalde pogingen van Omroep Gelderland reageert Bert's Animal Verhuur niet op een verzoek tot commentaar.