Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Totilas is dood, maar zijn sperma maakt de tongen nog steeds los

Toppaard Totilas en berijder Edward Gal.
Toppaard Totilas en berijder Edward Gal. © ANP
OOSTERBEEK - Het prijswinnende wonderpaard Totilas is al meer dan twee jaar dood, maar het voormalige dressuurpaard van ruiter Edward Gal uit Oosterbeek maakt de tongen nog steeds los. Een oud-eigenaar mag het sperma van Totilas namelijk niet te koop aanbieden, aldus een rechter.
Edward Gal en Totilas waren in 2009 en 2010 een gouden combinatie en sleepte veel internationale prijzen in de wacht, met als hoogtepunt een prijzenregen tijdens de Wereldruiterspelen in Kentucky. Compleet met wereldrecord. De combinatie stond in de Amerikaanse media bekend als 'de rocksterren van de paardenwereld'. Het duo had destijds Harskamp als standplaats.
De Duitse paardenhandelaar Paul Schockemöhle had een oogje op Totilas en kocht het dier uiteindelijk voor bijna tien miljoen euro van eigenaar Kees Visser.

Fokrecht

In 2020 overleed Totilas, waarna de Nederlandse ex-eigenaar ingevroren zaad van de succesvolle hengst aan de man probeerde te brengen. Dat was tegen het zere been van Schockemöhle, die meende het exclusieve fokrecht te hebben. De ex-eigenaar stelde dat in 2010 alleen het eigendom van Totilas was verkocht en niet het exclusieve fokrecht.
De rechter kiest de kant van de Duitse eigenaar, onder meer omdat de koop ooit mondeling tot stand kwam. Papierwerk waaruit bleek wat partijen precies afspraken rond de deal is er simpelweg niet.