Stedendriehoek

Wordt het bier tijdens deze carnaval het duurste bier ooit?

Voor een biertje mag je deze carnaval meer betalen
Voor een biertje mag je deze carnaval meer betalen © Pixabay
WILP - Het carnaval mag dit weekend eindelijk weer ouderwets losbarsten, maar de bierprijzen zijn op veel plekken hoger dan voor corona. En dat zal ook niet snel meer veranderen, zeggen experts.
3 euro voor een pilsje: op veel plekken is dat het minimumbedrag in onze provincie, met uitschieters naar 3,30 euro in een grotere gemeente als Nijmegen. Ook in Druten ontkomen ze niet aan de hogere prijs. "Wij moesten in oktober al omhoog", zegt een woordvoerder van eetcafé De Gouden Leeuw. "En voor de zomer zullen we waarschijnlijk nog een keer moeten stijgen."

Betaalbaar houden

In Wilp wisten ze de prijs lager te houden. Daar betaal je bij CV De Lollebroek deze carnaval 2,50 euro per biertje, vertelt voorzitter Ben Jacobs. "We vonden het belangrijk dat carnaval voor iedereen betaalbaar blijft. Dus ook voor mensen met een kleinere portemonnee." Ze leveren in op de winst. "Dat vinden wij het waard."
Ook in Klarenbeek hebben ze de prijs niet verhoogd ten opzichte van de vorige editie, vlak na corona. "Het is 2,75 euro per muntje. En voor een muntje krijg je een biertje", zegt Jasper Waanders van CV De Neutenkrakers. "Goedkoper zal het niet meer worden. Ik denk dat we volgend jaar wel iets omhoog zullen moeten. Maar nu kunnen we nog voor deze prijs een goed feestje bouwen."
Bekijk hier de reacties uit Broekersgat:
Duur carnavalsbier in Wilp goedkoopst

Einde nog niet in zicht

Dat wordt op meer plekken gezegd. Want het einde van prijsstijgingen is nog niet in zicht. Ook sectormanager horeca, recreatie en toerisme, Jos Klerx van de Rabobank denkt dat. "De bierprijzen zijn deze carnaval al met zo'n 10 procent gemiddeld gestegen. Maar met de aankondigingen van een aantal bierbrouwerijen is wel de verwachting dat de prijs volgend jaar naar zo'n 3,50 euro per glas gaat."
Zijn collega, Sebastiaan Schreijen, is specialist consumer foods bij Rabobank. Ook hij ziet het voor de horeca niet rooskleurig in. "De onderhandelkracht van horeca is kleiner dan bijvoorbeeld supermarkten." En daar komt bij dat er wereldwijd nogal wat onzekerheden zijn op de markt, die ook invloed kunnen krijgen op de prijs. "De afgelopen drie jaar hebben we ook niet kunnen voorspellen wat er op ons af zou komen."

'Houdt mensen niet tegen'

Toch betekenen de hogere prijzen niet dat mensen minder carnaval zullen vieren, zegt hoogleraar marketing aan de Radboud Universiteit, José Bloemer. "De groep die het heel krap heeft, zal misschien constateren dat ze het beter niet kunnen doen. Maar de grootste groep zal denken: 'Het is nú carnaval, ik kan nú een feestje vieren en ik wil bier drinken'."
Ook Klerx verwacht niet dat mensen zich in zullen houden. "Mensen willen graag carnavallen. Dan kopen ze liever geen nieuwe tv of een nieuw bankstel. Het is een bijzonder feest." Daar zit het ook in, volgens Bloemer. "Kijk maar naar de cijfers van verkoop van carnavalskleren, daar geven mensen veel aan uit. Ze hebben er echt zin in."
En, niet geheel onbelangrijk: hoe meer alcohol erin gaat, hoe sneller mensen vergeten wat ze betalen. "Vroeger had je nog contant geld op zak. Als dat op was, was het klaar. Maar met een betaalkaart ben je toch sneller geneigd om nog maar een keer te halen. En daar komt nog bij dat je goede voornemens en je wilskracht om minder te drinken en goedkoper uit te zijn per biertje afnemen."