Arnhem en omstreken

Tranen bij debat over gender: 'Nu heeft niemand iets'

Leden van de lhbtiq+gemeenschap laten van zich horen tijdens het raadsdebat.
Leden van de lhbtiq+gemeenschap laten van zich horen tijdens het raadsdebat. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Voorlopig doet Arnhem helemaal niets om het wijzigen van het geslacht in identiteitsbewijzen te vergoeden voor transgenders en non-binaire personen. Dat is de voor vrijwel alle partijen teleurstellende uitkomst van een lang en beladen raadsdebat. Wel kreeg wethouder Maurits van de Geijn de opdracht mee om een voorstel uit te werken waarbij hij meerdere groepen betrekt. "Terug naar de tekentafel", constateert hij.
Als burgers hun biologische geslacht in hun identiteitsbewijs willen veranderen, moet de gemeente de kosten daarvoor dan vergoeden? Die vraag lag voor.

Discussie duurde uren

D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren maakten een voorstel om alle kosten te vergoeden, inclusief de kosten van het identiteitsbewijs. VVD, CDA, PvdA en Arnhem Centraal wilden alle voorafgaande kosten als een deskundigenverklaring en deskundigenbeoordeling die daarvoor nodig zijn wel vergoeden, maar niet die voor het identiteitsbewijs zelf.
Daarover ging de inhoudelijke discussie, die uren duurde en waarin de partijen elkaar in vele en lange schorsingen probeerden te vinden. Naast de inhoud, waren er de emoties. En zelden was er een avond op het Arnhemse stadhuis waarin die zo hoog opliepen.
Er was de escalatie rondom de bijdrage van Forum voor Democratie, waarbij raadsleden geëmotioneerd de zaal verlieten. Ook lieten verschillende raadsleden weten in de afgelopen periode op een hele vervelende manier benaderd te zijn vanwege hun standpunt in dit debat.

'Zo begint polarisatie'

VVD'er Alwin van Engelenburg beklaagt zich over de wijze waarop hij onder meer via social media persoonlijk is benaderd. "Terwijl ik nota bene homoseksueel ben en een ontzettend warm hart heb voor dit onderwerp." Van Engelenburg zegt last te hebben van 'die tegenstellingen die continu worden gecreëerd'.
In 280 tekens op Twitter een ander torpederen en wegzetten als intolerant: daarmee bevorderen we niet de veiligheid
Klaartje Koorn (CDA) houdt het tijdens haar bijdrage zelfs niet droog. "Het frame waarmee wij door de indieners en belangenvertegenwoordigers worden weggezet, doet mij persoonlijk echt zeer. Dat slaat de inhoudelijke gesprekken die we hier met elkaar hebben gevoerd onnodig en ook kwalijk plat. In 280 tekens op Twitter een ander torpederen en wegzetten als intolerant: daarmee bevorderen we niet de veiligheid. Daarmee steunen we niemand. Ik wil daar niet in mee en wil dat dan ook echt een halt toeroepen. Want zo begint polarisatie."

'Intolerante trut'

Koorn benadrukt er te staan voor alle Arnhemmers. "Ook degenen die mij niet hebben gekozen en die de afgelopen weken in forse aantallen hebben gedacht mij te mogen torpederen als 'intolerante trut'. Want dat zijn de teksten in mijn mail geweest", vertelt Koorn terwijl de emoties haar te machtig worden en zij voorzitter Ahmed Marcouch vraagt om even te mogen schorsen. Dat gebeurt.
Er zouden die avond nog vele schorsingen volgen waarin de partijen elkaar proberen te vinden. Die lijken lang op niets uit te draaien, tot wethouder Van de Geijn voorstelt om het identiteitsbewijs alleen te vergoeden voor jongeren tot en met 25 jaar. De indieners zijn namelijk bang dat jongeren uit gezinnen waarvan de ouders negatief tegenover de geslachtswijziging staan en niet willen meebetalen, anders een probleem hebben.
Maar bij dat voorstel bestaan uiteindelijk te veel twijfels over de juridische houdbaarheid en dus gaat ook dat van tafel. Wat volgt is dat beide kampen zich bij de stemming vasthouden aan hun eigen voorstellen waardoor die beide geen meerderheid halen. Waar beiden bereid waren in elk geval een deel van de kosten te vergoeden, gebeurt er nu dus niets. En dat leidt tot zichtbare frustratie bij iedereen. "Nu heeft niemand iets", erkent Lea Manders (Arnhem Centraal).

Incest of mishandeling

"We moeten ons schamen dat hier in Nijmegen unaniem voor wordt gestemd en wij discussiëren over of het wel nodig is of dat mensen het niet zelf kunnen betalen", reageert Leo de Groot (Partij voor de Dieren).
"Als ze bij deze partijen elke keer als er een transgender wordt benadeeld, dezelfde energie had gezien als die zij nu aan de dag leggen om te voorkomen dat een transgender, die het kan betalen, een paspoort vergoed krijgt", merkt Suzan Kemperman (D66) teleurgesteld op. "Dan hadden we hier vanavond niet gestaan."
Alle partijen verwijten elkaar te weinig te willen bewegen om tot elkaar te komen. Wat rest is het voorstel dat wel met brede steun werd aangenomen: de wethouder de opdracht geven met een plan te komen. Daarbij moet hij dan ook kijken naar mensen die hun naam willen wijzigen vanwege trauma's, bijvoorbeeld door incest of mishandeling.
Partijen proberen tijdens een schorsing nader tot elkaar te komen in de ruimte naast de raadszaal.
Partijen proberen tijdens een schorsing nader tot elkaar te komen in de ruimte naast de raadszaal. © Omroep Gelderland