Arnhem en omstreken

Huilende raadsleden na bijdrage Forum over genders

D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben de raadszaal verlaten tijdens het betoog van FvD'er Gino Luurssen.
D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben de raadszaal verlaten tijdens het betoog van FvD'er Gino Luurssen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Arnhemse raadsdebat ontspoorde woensdagavond volledig tijdens de bijdrage van Forum voor Democratie. Het ging over het vergoeden van het wijzigen van je geslacht in identiteitsbewijzen. Fracties van D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren verlieten de raadszaal. Tijdens de schorsing die volgde, liepen raadsleden en bezoekers huilend door het stadhuis.
"Genoeg is genoeg", zo begon Forum-raadslid Gino Luurssen zijn betoog. "Regenboogvlaggen, regenboogzebrapaden, roze woensdag en paarse vrijdag", somt hij op. "Het is een keer klaar. Je wordt er letterlijk mee doodgegooid." Ook zou een overheid met veel invloed volgens Luurssen 'een klimaat van genderideologie ondersteunen en faciliteren'.

'Onkruid bij wortel aanpakken'

Deze activistische ideologie moet worden bestreden, vindt Luurssen. "En onkruid moet je bij de wortel aanpakken."
"Gender zoals bedoeld in de ogen van de lhbtiq+gemeenschap bestaat niet, en je identiteit is niet iets wat je zelf vaststelt. Daar klopt niets van en het is schadelijk", stelt Luurssen. "Voor volwassenen, maar ook zeker voor jonge, beïnvloedbare, onzekere en door hormonen gevelde kinderen."
Volgens hem zou op scholen 'actief beleid worden gevoerd door met de genderkoek aan te komen'. "En kinderen terug te sturen naar huis met de vraag: 'papa, mama hebben jullie ervoor gekozen dat ik een meisje of jongetje ben'." Er wordt volgens Luurssen een klimaat gecreëerd van 'normaliseren wat niet normaal is'.

Raadsleden geëmotioneerd

"We weten dat Forum voor Democratie de opvatting dat iedereen in deze stad zichzelf kan en mag zijn niet deelt", reageert Mattijs Loor (D66). Hij verwijt Luurssen afstand te nemen van de wetenschap en complottheorieën te verspreiden. "Ik neem daar grote afstand van."
In de raadszaal zijn op dat moment geschokte gezichten waar te nemen en raadsleden die geëmotioneerd beginnen te raken.

'Borsten en ballen'

Luurssen vervolgt zijn verhaal. "Het belangrijkste is dus niet of jij een penis of vagina hebt, maar hoe jij je identificeert. Het gevoel. Kennelijk is geslacht niet belangrijk, maar tegelijkertijd is het juist weer zó belangrijk dat we de borsten en ballen van kinderen verwijderen."
Klaartje Koorn (CDA) vraagt burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter om strenger op te treden richting Luurssen. "Zelfs ik voel me persoonlijk geraakt door wat hier gebeurt. En het gaat niet eens over mij", zegt zij met trillende stem.
Op dat moment is voor Loor de maat vol. "D66 zal de zaal verlaten en ik roep alle raadsleden die dit ook weerzinwekkend vinden op om hetzelfde te doen." Zijn fractie wordt gevolgd door GroenLinks en Partij voor de Dieren.
"Wij lopen niet weg voor weerzinwekkende dingen, daar gaan wij de discussie over aan. Daarom blijven we zitten", verklaart SP-leider Gerrie Elfrink. Bij die strekking sluiten andere fracties zich aan.
We moeten ideeën met ideeën bestrijden. Dat is hoe democratie werkt.
Ahmed Marcouch
Marcouch geeft aan er als voorzitter voor te staan dat het open debat in transparantie kan worden gevoerd. "Dat een raadslid blijk kan geven van zijn ideeën. Wat een ander daar ook van vindt. We moeten ideeën met ideeën bestrijden. Dat is hoe democratie werkt."
Marcouch laat Luurssen zijn betoog afmaken. Daarna volgt een schorsing waarin zowel raadsleden als bezoekers geëmotioneerd en met betraande ogen rondlopen. Luurssen vertelt ondertussen dat hij het weglopen van de raadsleden ziet als een 'toonbeeld van de democratie waarin we leven'. "Het kan niet zo zijn dat je dingen niet kunt zeggen omdat je mensen kwetst. Al is dat kwetsen niet mijn doel", verzekert hij. "Soms is de waarheid nu eenmaal verschrikkelijk."

'Echt vergif'

Of Loor niet toch beter het debat met Luurssen aan had kunnen gaan? "Het kon niet meer", antwoordt de D66'er. "Hier worden dingen geuit die zo overduidelijk kwetsend zijn, dat je je werk niet meer kunt doen. Raadsleden waren in tranen. Hier werd een grens overschreden."
De woorden van Luurssen zijn 'echt vergif', vindt Yazid Aït Chrif (PvdA). "Bedoeld om de samenleving te destabiliseren en de mensen die hier zitten te ontmenselijken. Dat zullen wij altijd en overal bestrijden en nooit opgeven."