Arnhem en omstreken

Jeugdzorg na justitiecontact niet op peil voor driekwart doelgroep: 'Problematisch'

Driekwart Gelderse jongeren krijgen niet de gewenste forensische jeugdzorg.
Driekwart Gelderse jongeren krijgen niet de gewenste forensische jeugdzorg. © ANP
ARNHEM - In Gelderland wordt 72 procent van de gewenste forensische jeugdzorg helemaal niet geleverd, blijkt uit onderzoek. Dat is een stuk hoger dan landelijk waar dat op de helft wordt geschat, ziet D66 die daarover vragen stelde aan de Arnhemse wethouder Bob Roelofs.
Die laat weten dat cijfers voor zijn gemeente ontbreken, maar voor de regio Gelderland-Midden gaat het zelfs om ruim driekwart van de gevallen waarin de voorgeschreven zorg ontbreekt.

Strafbare feiten

Forensische jeugdzorg behelst het verplegen en behandelen van jongeren die wegens strafbare feiten met politie en justitie in aanraking kwamen, en voor wie specialistische jeugdzorg nodig is om herhaling daarvan te voorkomen.
Bij een steekproef die in de regio is genomen, waren er 21 jongeren die door de rechter een zorgmaatregel kregen opgelegd, weet Roelofs. Bij slechts vijf van hen is de 'gevraagde forensische hulp ingezet'. Voor de overige was deze niet beschikbaar.
Problematisch, vindt D66-fractievoorzitter Mattijs Loor. "Deze jongeren hebben recht op perspectief, en daarvoor is deze hulp nodig." Loor gaat ervan uit dat het college 'al het mogelijke doet' om de oorzaken daarvan zo snel mogelijk weg te nemen.

'Blowen vaak of zijn agressief'

En dat is Roelofs ook van plan. Nu hoort de wethouder vaak van zorgaanbieders terug dat ze geen passende zorg kunnen bieden. Ook zouden jongeren vaak worden afgewezen vanwege hun houding. "Een jeugdige in die leeftijdscategorie vindt het lastig om onder woorden te brengen dat hij hulp nodig heeft en is of lijkt daardoor niet gemotiveerd voor de hulpverlening", schrijft hij aan de gemeenteraad. "Daarnaast blowen deze jeugdigen vaak, gebruiken ze andere middelen en kunnen ze agressief zijn. Dit zijn voor zorgaanbieders redenen om hen af te wijzen."
Verder noemt de wethouder personeelstekorten en wachtlijsten als probleem. Ook zou het gaan om erg specialistische zorg waardoor er 'weinig tot geen plaatsingsalternatieven' zijn.

'Volgend jaar voldoende zorg'

Onder meer een andere manier van het inkopen van zorg en nieuwe afspraken met aanbieders moeten ervoor zorgen dat die beter aan gaat sluiten bij de behoefte. Door met de regio meer forensische zorg in te kopen, wil Roelofs dat er begin volgend jaar voldoende forensische zorg beschikbaar is.