Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Waarom zit mijn auto onder het Saharastof?

Het zand blijft liggen in de Sahara, maar het stof waait op.
Het zand blijft liggen in de Sahara, maar het stof waait op. © Carlos Leret - Unsplash
ARNHEM - De auto wassen, het is deze week geen goed idee. Er komt vandaag namelijk weer 'zand uit de Sahara' uit de lucht dwarrelen. Dan komt alles dus onder het stof te zitten. Maar hoe komt dat zand eigenlijk hier? En gebeurt dat nu vaker dan vroeger?
Deze en meer vragen legden we voor aan Roosmarijn Knol, meteoroloog bij Weerplaza.
Wat valt er nou eigenlijk uit de lucht?
“Eigenlijk is het geen zand”, corrigeert Knol. “Die term is er een beetje ingeslopen. Het is meer stof. Zanddeeltjes zijn namelijk te groot en te zwaar om door de lucht opgepikt te worden. Denk maar aan het strand. Zandkorrels bewegen wel door de wind, maar vooral over de grond. Stof waait weg.”
Waar het zand exact vandaan komt, is lastig te bepalen. “De bron wisselt, want het is maar net hoe de wind staat. Het is wel te onderzoeken, maar zo gedetailleerd wordt dat niet altijd gedaan. Vaak komt het uit de noordelijke Sahara. Denk dan aan landen als Marokko, Algerije, Tunesië en Mali.”
Hoe komt dat Saharastof hier?
“In de Sahara heb je te maken met hoge windsnelheden”, vervolgt Knol. “De lichte stofdeeltjes worden opgepikt door de wervelwind. Via een zuidelijke stroming kan dat in Nederland terechtkomen. Dan moet we wel een langere tijd te maken hebben met een zuiderwind, anders waait het een andere richting in. Of landt het al in Frankrijk of andere Zuid-Europese landen."
Een vrouw wast het Saharastof van haar auto.
Een vrouw wast het Saharastof van haar auto. © ANP
Valt het Saharastof alleen in deze tijd van het jaar?
“Het kan het hele jaar door gebeuren. Over het algemeen heb ik wel het idee dat het vooral in het voorjaar en in de zomer voorkomt. Dan heb je vaker die zuiderwind. In de winter is dat minder, dus het stof valt relatief vroeg nu.”
Vroeger hadden we het nooit over Saharastof, nu ineens wel. Hoe kan dat?
“Volgens mij komt dat omdat we er meer inzicht in hebben. Satellietbeelden worden beter en pikken steeds meer op. Ook kunnen we nu beter onderzoeken waar het stof vandaan komt. We zien het, en meten het effect als het naar beneden komt via de regen. Daardoor wordt de bekendheid ook groter.”
Hebben alleen wij last van het Saharastof?
“Het komt wereldwijd voor”, vervolgt Knol. “Niet alleen bij ons. Het gebeurt vaak dat het stof helemaal wordt meegevoerd naar Zuid-Amerika, over de oceaan heen. Dan landt het in de Amazone. Het stof zit vol mineralen en die geven extra voeding aan het gebied. Dit zorgt voor een vruchtbare bodem, wat waarschijnlijk bijdraagt aan het regenwoud.”
Is het Saharastof dan ook goed voor de tuin hier?
“Het is zeker goed voor de tuintjes hier. Maar de hoeveelheid die valt, is te beperkt. Voor zichtbaar resultaat heb je meer stof nodig. Maar een klein effect kun je niet uitsluiten", besluit de meteoroloog.