Rijk van Nijmegen

Festival Op ’t Eiland bij Vierdaagsefeesten stopt: 'Met pijn in het hart'

Vermaak voor groot en klein aan de overkant van de Waal, maar nu niet meer.
Vermaak voor groot en klein aan de overkant van de Waal, maar nu niet meer. © Festival op 't Eiland
NIJMEGEN - Festival Op ’t Eiland houdt op te bestaan. De locatie was bij uitstek de plek voor hordes bezoekers van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten om even de drukte van het feest in de binnenstad te ontvluchten.
Het is 'met pijn in het hart' dat de organisatie naar buiten brengt dat er, zoals ze dat zelf omschrijft, 'een einde komt aan een heel mooie tijd'. Sinds 2012 was het tien jaar lang een komen en gaan van mensen die veelal met een voor de gelegenheid varend pontje vanaf de pier bij de Waalbrug de rivier overstaken voor het festival.

'Helaas hebben we de oplossing niet gevonden'

Maar het kan niet meer. Materiaal- en personeelskosten rijzen zo de pan uit dat het financieel niet meer op te hoesten valt om zo'n cultureel festival als Festival Op 't Eiland van de grond te krijgen. De organisatie heeft zich in allerlei bochten gewrongen om het noodlot af te wenden. Tevergeefs. "We hebben afgelopen maanden naar alle mogelijke scenario’s gezocht om toch door te kunnen gaan. Helaas hebben we de oplossing niet gevonden."
Kijk naar beelden van het festival:
De uitblaas-oase van de Vierdaagsefeesten verdwijnt
Vele honderdduizenden kinderen, jongeren en volwassenen kwamen er kijken naar concerten, internationaal straattheater en dansvoorstellingen. Of gewoon lekker hangen op het strand met een drankje of - voor de kleintjes - eindeloos rondjes draaien in één van de attracties. Het feestje aan de overkant van de Waal tijdens de Vierdaagse van Nijmegen is overigens al ouder dan 2012, de voorloper ervan heette Habana aan de Waal.

'Dit laten we toch niet gebeuren?'

Bezoekers reageren teleurgesteld op het feit dat er een einde is gekomen aan de zo geliefde uitblaas-oase van de Vierdaagsefeesten. Online regent het verbouwereerde reacties. "Jongens, dit laten we toch niet gebeuren?! Het festival hoort zó bij de Nijmeegse 4-daagse! Waar kan ik doneren?"
Velen noemen het 'ontzettend jammer' dat één van de mooiste, leukste en gezelligste locaties van de Zomerfeesten verdwijnt. "Wat ongelooflijk jammer dat zo'n rustpunt in alle feestchaos, met een enorme meerwaarde voor de Vierdaagsefeesten, nu wegvalt."