Arnhem en omstreken

Zorg- en taxivervoer staakt: 'Chauffeurs zitten in de schulden'

Zorgchauffeurs staken voor betere CAO.
Zorgchauffeurs staken voor betere CAO. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ben jij afhankelijk van zorgvervoer op vrijdag of zaterdag? Dan bestaat de kans dat je niet wordt opgehaald. Chauffeurs staken twee dagen achter elkaar om te strijden voor een betere CAO, ook al heeft dit volgens de werkgeversorganisatie KNV geen zin meer.
Bertho Eckhardt, voorzitter van het KNV, baalt ervan dat zorgvervoercliënten de dupe worden van deze acties: "Wachten op zorgvervoer dat niet komt, levert zo veel stress op. Dat kun je de cliënten niet aandoen. Zeker niet nu er gewoon een nieuwe cao is."
Maar volgens Meindert Gorter, bestuurder FNV Zorgvervoer & Taxi, hoeft deze nieuwe CAO niet te betekenen dat staken geen zin heeft: "Door landelijke acties kunnen wij sterker worden en betere arbeidsvoorwaarden afdwingen. Ook als een CAO algemeen verbindend wordt verklaard, kunnen verbeteringen altijd worden toegevoegd."

'Chauffeurs in de schulden'

Want dat is waar de chauffeurs nog steeds voor strijden, zo ook Ellen*: "Niemand van ons wil staken. Ik heb een hekel aan staken. Maar soms moet je deze stap zetten omdat onze werkgevers niks om hun personeel lijken te geven. De nieuwe CAO heeft kleine verbeteringen toegevoegd, maar nog veel mensen hebben te lijden onder de lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Veel chauffeurs zitten in de schulden, of verlaten noodgedwongen de sector. En dat terwijl we ons werk met veel liefde uitvoeren."
Staken is net als oorlog, onschuldigen zijn er de dupe van
Die liefde wordt gevoeld door de mensen die afhankelijk zijn van het zorgvervoer. Zo vertelt de 80-jarige mevrouw Zijlstra uit Aalten: "Ik ga regelmatig met de zorgtaxi. Ik moet veel naar het ziekenhuis voor mijn hart en mijn reuma. Ik ben heel tevreden over mijn chauffeurs, ze zijn altijd vriendelijk en het houdt mij zelfstandig." Het onderwerp staken vindt ze lastig: "Ik zeg altijd: staken is net als oorlog, onschuldigen zijn er de dupe van. Maar als ik hoor hoe hun baas hen soms behandeld, dan kan ik me er wel wat bij voorstellen."
Ook Martin Reuvekamp uit Lichtenvoorde draagt de chauffeurs een warm hart toe. Door zijn dubbele beenamputatie en nierfalen is hij zes keer per week afhankelijk van het zorgvervoer: "Alleen zondag heb ik vrij," grapt hij. Voor hem zijn de chauffeurs heel belangrijk: "Ik heb geen andere optie." Hij is niet bang om getroffen te worden door de stakingen: "Mijn chauffeurs zijn heel lief en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Als ze zouden staken, zouden ze mij wel een berichtje hebben gestuurd. Ze laten ons niet in de steek. Maar mochten ze toch gaan staken, dan geef ik ze groot gelijk."

Duizend chauffeurs

FNV-bestuurder Meindert Gorter verwacht dat er over het hele land zo'n duizend chauffeurs hun werk zullen neerleggen: "We hebben het expres op vrijdag en zaterdag gepland, zodat we zo min mogelijk mensen hier de dupe van maken. Op twee doordeweekse dagen zou je het leerlingenvervoer zwaar treffen, en dat proberen we nu zoveel mogelijk te voorkomen. Je hoopt dat op deze dagen familie en vrienden makkelijk kunnen bijspringen, zodat de chauffeurs zich minder schuldig voelen."