Arnhem en omstreken

Arnhem zat fout bij school waar leerlingen in de kelder les krijgen: 'Erg pijnlijk'

Maja (11) uit groep acht krijgt les in de kelder.
Maja (11) uit groep acht krijgt les in de kelder. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhem zat fout bij de berekeningen over de beschikbare ruimte voor de vrijeschool aan de Brugstraat. Waar wethouder Nermina Kundic eerder volhield dat de school die zichtbaar uit zijn voegen barstte op basis van de cijfers eigenlijk nog wel ruimte had voor meer leerlingen, moet ze daar nu toch op terugkomen. De school blijkt nu al veel meer leerlingen te hebben dan het huidige gebouw aankan.
Iets wat iedereen natuurlijk al lang met eigen ogen kon zien, stelt ouder Gijs Meijer. "Dat is natuurlijk ook de reden dat we de politieke druk wat hebben opgevoerd door onder meer de media te zoeken." Inmiddels wordt er hard gewerkt om voor de school een tijdelijke locatie aan de Spiekmanlaan in orde te maken. Het gewenste resultaat, ziet Meijer. Maar had de wethouder zich niet vastgehouden aan verkeerde cijfers, dan hadden keuzes volgens hem eerder kunnen worden gemaakt. "Dat had een hoop gedoe kunnen voorkomen."
Al jaren zijn ouders en directie van de vrijeschool aan de Arnhemse Burgstraat bezig om een grotere locatie voor hun snel groeiende school te vinden. Omdat zij ervaarden bij de gemeente telkens tegen muren aan te lopen, zochten zij contact met Omroep Gelderland. Raadsfracties reageerden geschokt op de reportage waarin is te zien dat er vanwege ruimtegebrek onder meer les wordt gegeven in de kelder en lerarenkamer. De keuken is er ingericht als werkplek. Wethouder Kundic liet echter weten dat er op dit moment geen sprake is van ruimtegebrek en er nog wel ruim twintig leerlingen bij kunnen voor de school recht heeft op uitbreiding. Ondanks dat werd toch toegezegd voor volgend schooljaar een locatie aan de Spiekmanlaan te verbouwen als tijdelijk onderkomen. Nu erkent dus ook Kundic op basis van de nieuwe cijfers dat de school al ruim over het maximumaantal leerlingen voor het huidige gebouw zit.
Toch weet Kundic niet of ze het terugkijkend anders zou hebben aangepakt. De cijfers die ze had, waren de werkelijkheid van dat moment, stelt zij. "Nu is er een andere werkelijkheid."
In de oorspronkelijke cijfers werden bijvoorbeeld inpandige fietsenbergingen die alleen van buitenaf toegankelijk zijn en niet-beloopbare delen van een zolder die lager zijn dan 150 centimeter vanwege een schuin dak, meegenomen als geschikte lesruimte.
Die berekeningen leidden tot de nodige frustratie bij onder meer ouders en docenten. Schooldirecteur Hannes van Soest voelde zich weggezet als een 'te veel eisende partij die ergens voorrang op wil'. "Daar word ik niet gelukkig van", sprak hij. Volgens Kundic was dat niet haar bedoeling.

Papieren werkelijkheid

Of het naast de papieren werkelijkheid dan niet heel goed mogelijk was om daar met eigen ogen te zien dat het niet meer ging? Kundic geeft aan bij de school te zijn gaan kijken. "Maar ik kan dat zelf niet beoordelen op een manier dat ik daar ook daadwerkelijk iets mee kan. We hebben nu eenmaal een bepaalde systematiek. Als daar uitkomt dat er voldoende plek is, kan ik niet zomaar zeggen: 'ik vind van niet'."
Wel zijn de verkeerde berekeningen en vertraging die dat met zich meebracht heel vervelend voor de school en leerlingen, ziet Kundic. De wethouder is wel blij dat ze de meting opnieuw heeft laten uitvoeren. "Kennelijk is die voor deze locatie toch verkeerd gegaan. We lossen dit zo snel mogelijk op."
Daarmee doelt de wethouder op de locatie aan de Spiekmanlaan waar zij eerder van toezegde deze gereed te maken als tijdelijk onderdak vanaf aankomend schooljaar. Die verbouwing gaat vermoedelijk tussen de 1,5 en 2 miljoen euro kosten. Kundic verwacht nog steeds dat het gaat lukken dat op tijd in orde te krijgen. "Tenzij de markt een kink in de kabel brengt." En mocht de school voor het lopende schooljaar graag een noodoplossing willen door bijvoorbeeld een aantal lokalen bij een andere school in gebruik te nemen, is de wethouder ook bereid om daar naar te kijken.

Alle berekeningen opnieuw

Of je door deze foute berekeningen nu ook vraagtekens moet stellen bij de becijferde locatie-omvang van andere scholen? Kundic heeft niet de indruk dat het daar ook speelt. Toch belooft zij voor alle scholen de berekeningen opnieuw te laten doen.
D66 heeft vragen gesteld over de kwestie aan de wethouder. De partij noemt het 'erg pijnlijk dat doordat de gemeente vasthield aan achterhaalde informatie, een Arnhemse school en ouders zich zo lang ongehoord hebben gevoeld en dat de relatie tussen school en gemeente zo verstoord is geraakt'.
Meijer hoopt dat de wethouder hier wat van leert om haar processen te verbeteren. "Kijk meer naar de menselijke maat en niet naar cijfertjes", wil de betrokken ouder Kundic meegeven.
Bekijk hier de reportage waarin onder meer is te zien hoe leerlingen in de kelder leskrijgen, via RTV Connect: