Rijk van Nijmegen

De 4Daagse is uitverkocht: zo kun je nog aan een slaapplek komen

De feestelijke intocht van de Nijmeegse 4Daagse.
De feestelijke intocht van de Nijmeegse 4Daagse. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De startbewijzen voor de 105e editie van de Nijmeegse 4Daagse waren al binnen een paar dagen uitverkocht. 47.000 wandelaars zullen in juli van start gaan, maar waar overnachten al deze mensen?
Vanuit heel Nederland zullen mensen in juli naar Nijmegen komen om de Vierdaagse te lopen. Niet iedereen kan dagelijks op en neer reizen. Gelukkig zijn er verschillende plekken in Nijmegen die wandelaars een onderkomen bieden. Zo kiezen veel wandelaars er voor om bij een gastgezin te overnachten.
De organisatie Vierdaagsebed regelt de koppeling van gastgezinnen aan wandelaars. "Het loopt al goed door met de inschrijvingen", ziet een woordvoerder van de organisatie. Ze hebben nu al meer dan vijfhonderd inschrijvingen van wandelaars die op zoek zijn naar een slaapplek. Wat nog achterblijft, zijn de inschrijvingen van gastgezinnen. Zorgen om genoeg bedden te regelen zijn er nog niet. "Het is gebruikelijk dat de inschrijving van gastgezinnen later op gang komt", aldus de woordvoerder.
Een verandering in de inschrijving is dat wandelaars dit jaar niet meer hoeven te wachten tot ze via loting een plek bemachtigen, maar zich direct kunnen inschrijven. "Mensen weten eerder dat ze mee kunnen lopen en schrijven zich daardoor ook eerder in voor een slaapplek", zegt de woordvoerder.

Een bijzondere ervaring

Kostas Hatzien slaapt al een aantal jaar bij een gastgezin tijdens de Vierdaagse. Eerst reisde Kostas, die oorspronkelijk uit Griekenland komt, vanaf Almelo naar Nijmegen. Dat kostte hem veel energie en hij moest vaak pauzeren bij tankstations. Gelukkig kwam hij terecht bij een Griekse vriendin die in Nijmegen woonde.
Hij heeft daar vier jaar de Vierdaagse doorgebracht en omschrijft het als een erg bijzondere ervaring. "Ze was erg gastvrij, het leek wel alsof ik in een driesterrenhotel overnachtte. We bleven 's avonds vaak lang natafelen en hadden het erg leuk", vertelt Kostas. Het viel hem dan ook zwaar toen hij hoorde dat zijn vriendin naar het buitenland emigreerde.
Kostas en gastvrouw Ingrid
Kostas en gastvrouw Ingrid © Omroep Gelderland
Een nieuw gastgezin vinden bleek nog moeilijk. Met hulp van kennissen en het Griekse netwerk in Nijmegen kan hij dit jaar bij een andere vriendin terecht. Hij hoopt nog lang de Vierdaagse mee te kunnen lopen.
Naast een gastgezin zijn er nog verschillende hotels en campings waar je kunt overnachten. Zo maakt Wake 'n Walk tijdelijke hotels in Nijmeegse scholen. Ook kun je terecht op verschillende campings zoals de Waalcamping, Vierdaagsecamping SV Juliana'31 en Camping en Jachthaven Eldorado. Slaapplekken genoeg, zou je zo denken. Nu nog de tocht uitlopen.