Achterhoek / Liemers

Halle nog net geen Hollywood in de jaren '50

HALLE - Tot en met 15 mei is in de serie Ons Dorp weer wekelijks een dorpsfilm te zien. Deze maandag draait de aflevering om het Achterhoekse Halle, waar het onder meer gaat over een toneelvereniging en de plattelandsvrouwenclub als bindende organisaties binnen de dorpsgemeenschap.
De toneelspelers uit het dorp hebben zich al in 1919 georganiseerd in Toneelvereniging O&O en ze brengen een klassiek tussen de schuifdeuren-drama inclusief knuffelscène op de bank. In de optocht waarmee de film afsluit, lopen namens de vereniging vijf mannen en twee vrouwen mee, waar al die andere acteurs zijn is niet duidelijk maar zolang O&O maar volle zalen trekt. In de parade zie je verder de ruitersportvereniging en zangvereniging 'Zingt den Heere' en de plattelandsvrouwen en de auto- en motorliefhebbers van Halmac. De optocht zorgt voor een file op de doorgaande weg waar ook de GTW-lijnbus naar Winterswijk in blijft steken.
Bekijk hier hoe een ongeluk in scène werd gezet:
Ongeluk in scène gezet

De volledige uitzending van de Halle-film is te vinden op de programmapagina van Ons Dorp.

Ons Dorp is iedere maandag tot en met 15 mei 2023 vanaf 17.15 uur te zien bij Omroep Gelderland.

Ons Dorp komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland, de streekarchieven en de plaatselijke historische genootschappen.

Kijk HIER de hele uitzending.