Stedendriehoek

Gemeente koopt pand naast beruchte crimineel: 'Wordt politiepost'

Het pand dat de gemeente Apeldoorn aankocht met de geplaatste beveiligingscamera .
Het pand dat de gemeente Apeldoorn aankocht met de geplaatste beveiligingscamera . © Omroep Gelderland
APELDOORN - De gemeente Apeldoorn heeft een pand gekocht aan de veelbesproken Sleutelbloemstraat. Het appartement ligt naast de woning van de beruchte crimineel Gerard van H., die begin februari werd opgepakt bij een drugslab in Millingen aan de Rijn. In de voortuin is een enorme beveiligingscamera geplaatst.
In het aangekochte pand zou een politiepost komen, blijkt uit rondvraag in de buurt. Agenten van de politie zouden zelf hebben gecommuniceerd over de nieuwe bestemming van de Sleutelbloemstraat nummer 14. De post zou over vier maanden in gebruik worden genomen. “Als dat het geval is, ben ik hier weg”, zegt de eigenaar van één van de omliggende bedrijven.
De komst van een politiepost op het betreffende adres wordt door de gemeente Apeldoorn niet ontkend. Maar met welke bedoelingen de aankoop is gedaan, kan een gemeentewoordvoerder nu niet zeggen: “Er is nog geen besluit over de bestemming genomen”. De politie zelf verwijst na vragen van Omroep Gelderland naar de gemeente. Ook wordt niet duidelijk waarom de beveiligingscamera is geplaatst.

Aanpak ondermijning

Met de aankoop van het pand aan de Sleutelbloemstraat zet de gemeente Apeldoorn ogenschijnlijk een nieuwe stap in de aanpak van de ondermijning in deze hoek van de stad; een manier van werken die ook door burgemeester Ton Heerts in een eerder interview met Omroep Gelderland is aangekondigd.
Het is al langer onrustig aan de Apeldoornse Sleutelbloemstraat; een laan met bedrijfsterreinen, waaronder bijzonder veel tweedehands autohandels. Al jaren lopen er politieonderzoeken naar lieden die hier hun nering hebben, met wisselend resultaat.
Vorig jaar deed de politie een inval op nummer 18, waar de eerder veroordeelde Gerard van H. een autohandel drijft. Van H. zit enkele maanden vast, maar 'wint' zijn rechtszaak, en komt eind 2022 weer op vrije voeten. Niet lang geleden arresteert de politie hem opnieuw, in Millingen aan de Rijn. Daar is hij opgepakt bij een boerderij waar de politie productiemiddelen vindt voor een drugslab.

Bemoeizucht

Mensen in de Apeldoornse buurt Sleutelbloem reageren met gemengde gevoelens op de aankoop van de gemeente. Vooral de beveiligingscamera stoort de omgeving. "Die camera registreert alles wat hier in de straat gebeurt. Als hier foute types rijden, krijgen wij dat straks op ons bordje," reageert een ondernemer.
De camera 'kijkt' vooral recht naar binnen bij de familie Van H. Iedere beweging op het terrein, waar tot voor kort een autohandel zat, wordt geregistreerd.
De vrouw van Gerard van H. komt even naar buiten. Ze vertelt dat ze van plan is te verhuizen. De huur is hoog, en de familie kan op dit moment geen bedrijf meer uitvoeren op dit adres, omdat er na de inval van vorig jaar een speciale vergunningsverplichting op het pand zit. Vanzelfsprekend is ze de bemoeizucht van de overheid goed zat. Haar man mag dan wel opgepakt zijn, maar ze verwacht dat hij snel weer vrijkomt: “Ik weet hoe het zit. Vorig jaar is hij ook opgepakt, maar kwam hij ook weer vrij".

Drugslab

In Millingen aan de Rijn lijkt de rust te zijn teruggekeerd, daar waar de politie Berg en Dal op 2 februari een inval deed, en Gerard van H. en een handlanger arresteerde. Op het terrein van een boerderij aan de Heerbaan vonden forensische speurders een groot aantal blauwe vaten met grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. Van H. reed bij aankomst van de politie weg, en kon in Leuth worden ingerekend.
De gemeente Berg en Dal laat weten dat er op dit moment een onderzoek naar de handhaving van de Wet Damocles loopt. Dat wil zeggen dat de ondernemer die hier een veehouderij drijft, binnenkort hoort of het pand gesloten gaat worden op basis van drugshandel.
Eerder maakte Omroep Gelderland deze reportage over criminaliteit in Apeldoorn: