Gelderland

Giro 555: Gelderland schiet massaal te hulp

Nederland komt woensdag in actie voor Giro555.
Nederland komt woensdag in actie voor Giro555. © ANP
Op tal van plekken worden deze woensdag activiteiten gehouden met één collectief doel: geld ophalen voor de inwoners van Turkije en Syrië die zijn getroffen door aardbevingen. Van auto's wassen tot kinderen schminken en van wenkbrauwen epileren tot een voetbaltoernooi, de behoefte om iets te doen is groot.
Bij voetbalvereniging FC Jeugd in Ede binden teams uit de hele stad vanavond de strijd met elkaar aan. In plaats van inschrijfgeld te betalen, doen alle deelnemers een donatie. De totale opbrengst wordt gedoneerd aan Giro 555. Namens de club zegt Laura Faber dat de vreselijke beelden uit het aardbevingsgebied op ieders netvlies staan gebrand.

Benefiettoernooi in Ede

FC Jeugd telt een groot aantal Turkse leden en veel van hen hebben familie of vrienden die wonen in de getroffen regio's. De voetbalvereniging wil dan ook niet achterblijven en organiseert daarom een benefiettoernooi. Veel clubs uit Ede schreven zich in voor het toernooi en hopen op die manier hun steentje bij te dragen.
Ook bij korfbalvereniging KVZ uit Zutphen is actie ondernomen. Jeugdspeler Cem Nergiz heeft familie wonen in de Turkse stad Antakya: een deel van is dakloos na de aardbeving en andere familieleden worden nog vermist. Om iets te doen, begon Cem op zijn school met een actie: hij zamelt lege flessen in, waarmee hij statiegeld ophaalt voor Giro 555.

Diner voor 200 personen

Ook in het onderwijs worden de handen uit de mouwen gestoken. Zo organiseerde het Almende College in Silvolde dinsdagavond al een speciaal benefietdiner. Leerlingen van de middelbare school bereidden, met hulp van docenten en ouders, een diner voor liefst tweehonderd genodigden. Na aftrek van de kosten zal het resterende bedrag volledig overgemaakt worden aan Giro 555.
De Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn heeft besloten deze woensdag na drie uur les te stoppen met onderwijs geven. In plaats daarvan gaan de klassen aan de slag om geld in te zamelen. "De onderbouw gaat klassikaal aan de slag, de bovenbouw zal in groepjes uiteengaan", zegt Roelof Duit namens de school.
"Sommige leerlingen gaan in hun eigen straat cupcakes verkopen, anderen gaan naar het werk van hun vader of moeder en gaan daar auto's wassen om geld op te halen. Er zijn ook leerlingen die meedoen aan een sponsorzwemtocht en anderen gaan leerlingen schminken bij een buitenschoolse opvang", somt Duit op. "We willen ze graag wat maatschappelijke bewustwording meegeven, op deze manier kunnen we met z'n allen van betekenis zijn."

Radio Gelderland doet de hele dag verslag van alles wat er in de provincie gebeurt. We bellen met initiatiefnemers en zijn live op locatie aanwezig. Meeluisteren? Download de app in de App Store of via Google Play.