Arnhem en omstreken

Wie niet weet wat te stemmen kan terecht bij het Gelderse Kieskompas

D66-leider Kaag op campagne in Arnhem voor de Provincialestatenverkiezingen.
D66-leider Kaag op campagne in Arnhem voor de Provincialestatenverkiezingen. © ANP
ARNHEM - Op wie moet je stemmen? Welke politieke partij behartigt jouw belangen? Op woensdag 15 maart moet het gebeuren en kun je als inwoner van Gelderland een nieuw Gelders parlement kiezen.
Om je een handje te helpen lanceert Omroep Gelderland het Kieskompas, een stemhulp. Aan de hand van dertig stellingen die door Kieskompas, in samenwerking met journalisten van Omroep Gelderland zijn gemaakt, kun je zien welke partij het dichtst bij jouw opvattingen staat.
De stellingen zijn voorgelegd aan álle deelnemende politieke partijen.
De stemwijzer voor de provincialestatenverkiezingen van Kieskompas is vanaf nu te raadplegen.
De stemwijzer voor de provincialestatenverkiezingen van Kieskompas is vanaf nu te raadplegen. © Kieskompas
“Kieskompas is een service voor ons publiek", zegt hoofdredacteur Sandrina Hadderingh van Omroep Gelderland. “De verkiezingen voor Provinciale Staten gaan deze keer over belangrijke thema’s. Er spelen grote issues in onze provincie, denk aan stikstof, de wooncrisis en de bezuinigingen op het openbaar vervoer. Onderwerpen waar de provinciale politiek over gaat. Het zijn ook de onderwerpen waar wij de komende maanden, jaren veelvuldig verslag van zullen doen.”

'Ga vooral stemmen'

Het Kieskompas is een handige tool die kiezers helpt een stemkeuze te maken. “Ga vooral stemmen op 15 maart”, zegt Hadderingh. “In een democratie als de onze is het belangrijk dat het publiek meedenkt, zijn mening geeft en zelf conclusies trekt. Aan ons als omroep is het om te controleren of de provinciale politiek gevolg geeft aan hetgeen de Gelderse burger wil. De beloftes die de partijen doen zullen we de komende vier jaar kritisch volgen.”
Omroep Gelderland volgt de verkiezingen op de voet met onder meer op 15 maart een live televisie-uitzending vanuit het provinciehuis in Arnhem. Prognoses, reacties en de uitslag zijn live te volgen.
Twee dagen eerder is er een verkiezingsdebat, ook live op TV Gelderland. Hadderingh: “Misschien niet de meest sexy televisie, maar het is onze taak om kiezers in de provincie te informeren. We doen dat dan ook graag.”
Kieskompas bezoeken kan hieronder.
Het Kieskompas wordt mede gefinancierd door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.