Liemers

Al 33 jaar zoeken honden uit Duiven naar vermisten, zo begon het

De honden tijdens een zoektocht in Apeldoorn.
De honden tijdens een zoektocht in Apeldoorn. © Persbureau Heitink
DUIVEN - De stichting RHWW Reddingshonden uit Duiven, die na de aardbevingen in Turkije helpen om slachtoffers onder het puin vandaan te halen, zoekt al 33 jaar in binnen- en buitenland naar vermiste personen. In die tijd assisteerden ze in honderden zoektochten. Vaak met succes.
De stichting kwam 33 jaar geleden voort uit toeval. Louise Smits wandelde eind jaren '80 regelmatig met haar hond in de uiterwaarden van de IJssel in Westervoort. Steeds meer hondenliefhebbers voegden zich bij Smits' wandelgroep en langzaam maar zeker ontstond de wens om met de honden een maatschappelijk doel te dienen.

Tientallen honden

Jaren later is RHWW uitgegroeid tot een van de grootste reddingshondenteams van Nederland. Hoewel de organisatie volledig wordt gerund door vrijwilligers, beschikken ze over een imposant materieel. Zo kan het team onder andere gebruikmaken van een inzetvoertuig, een boot met trailer, een mobiele commandopost en een sonarinstallatie. Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de 55 leden en tientallen reddingshonden.
De honden worden opgeleid door hun baasjes, die uit allerlei sectoren komen: van politie en brandweer tot aan de kinderbescherming. Bovendien wonen de honden gewoon thuis bij hun begeleider.
Reddingsactie zorgt voor kippenvel

Mariska Peters

De eerste keer dat het team in actie moest komen, was in 1991 op Kreta. Daarna waren de honden en hun begeleiders actief in onder andere Indonesië, Honduras, Malawi en Panama.
De brigade wordt ook regelmatig in Nederland ingezet. Zo vonden de honden in 2015 al na tien minuten het lichaam van de Nijmeegse Mariska Peters.
Daarnaast hielp het team in de opsporing van de vermiste Sanne en Hebe in 2022, de verdwenen Niels uit Culemborg en van Dennis uit Apeldoorn.
Op social media doet de RHWW verslag van hun belevenissen in het rampgebied in Turkije.