Stedendriehoek

'Die van ons is 40 meter lang!', carnaval op punt van losbarsten

De 'oude' wagen van CV De Neutenkrakers
De 'oude' wagen van CV De Neutenkrakers © Omroep Gelderland
KLARENBEEK - Twee jaar stonden de carnavalswagens in het donker. Door corona kon de optocht niet doorgaan en moesten de praalwagens in de bouwhallen blijven staan. Nu het allemaal weer kan, staan carnavalsverenigingen te popelen.
Ook in het dorp Klarenbeek bij Apeldoorn zijn ze blij dat ze eindelijk weer een optocht kunnen houden. Er stond al een kant-en-klare carnavalswagen, maar de bouwers zijn niet in de bank blijven hangen dit jaar - ze maakten gewoon een extra wagen die eraan wordt gehangen. "Die van ons is dit jaar bijna 40 meter lang!", zegt Chris Wolters van CV De Neutenkrakers.
Wolters is vooral blij dat de aandacht voor het carnaval niet verslapt is door de coronajaren. "Ik was daar wel een beetje bang voor. Maar we hebben met een online carnavalsfeest het leven er toch in weten te houden. We hebben toch weer 72 inschrijvingen voor de optocht en met alle loopgroepen erbij zijn er 1200 deelnemers."

'Hier ontstaan vriendschappen'

Deze donderdag wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe deel van de karavaan. 's Middags worden alle bewegende delen en de muziek getest. Daarmee komt een einde aan een bouwfase die volgens Jasper Waanders van de carnavalsvereniging al in de herfst begon.
We zijn al sinds oktober met tien man bezig
"Een optocht duurt gemiddeld een uurtje of twee, twee en een half misschien. En het bouwen, in uren zou ik het niet durven zeggen, maar we zijn al sinds oktober met een man of tien bezig." De optocht is dan ook geen einddoel, maar meer de kers op de taart voor de bouwgroepen.
Omroep Gelderland zendt twee grote carnavalsoptochten live uit op tv, web/app en social media. Zondag zijn we in Groesbeek en maandag in Beek (gem. Montferland). Beide uitzendingen beginnen om 13.00 uur.
De bouwgroepen zijn belangrijk om het feest levend te houden, zegt Wolters. "Want hier ontstaan hechte vriendschappen. Hier zijn de ruzietjes, en worden ze weer bijgelegd. Hier beginnen de verkeringen, hier leren ze samenwerken, hier beginnen de vriendengroepen. En dat hebben we zo gemist."
Zaterdag worden de praalwagens naar buiten gereden en kunnen de Neutenkrakers weer ouderwets genieten van de optocht.
Kijk hoe ze in Klarenbeek bezig zijn met de laatste voorbereidingen.
Carnavalsvereniging kijkt uit naar optocht