Liemers / Arnhem en omstreken

Reddingshonden vinden slachtoffers onder puin, kan jouw hond dat ook?

Kan deze hond mensen redden?
Kan deze hond mensen redden? © Jackie Lou - Pixabay
DUIVEN - Het team van RHWW Reddingshonden uit Duiven is hard bezig om slachtoffers onder het puin vandaan te halen in Turkije. 18 honden en 28 begeleiders vertrokken dit weekend naar het rampgebied. Is deze bijzondere taak alleen weggelegd voor superhonden?
Honden zijn de belangrijkste schakel in de zoektocht naar vermiste personen. Bovendien is een echte reddingshond niet onder de indruk van een beetje duisternis of regen, en dus zijn ze onder bijna alle omstandigheden inzetbaar. Kan jouw hond ook een reddingshond zijn?

Ruiken in stereo

Waar zouden honden zijn zonder hun neus? De gemiddelde viervoeter heeft 250 miljoen geurreceptoren. Ter vergelijking: dat zijn er bijna 50 keer zo veel als zijn baasje. Bovendien kunnen ze veel vaker inademen dan mensen, tot zo'n 300 keer per minuut. Zo is er steeds een toevoer van verse lucht. Bovendien kunnen honden 'in stereo' ruiken, waardoor ze kunnen onderscheiden of een geur van links of van rechts komt.
De beste ruiker is de bloedhond, die beschikt over maar liefst 300 miljoen geurreceptoren. De bloedhond is vooral populair onder jagers. Hij kan namelijk niet alleen ruiken waar een prooi zich bevindt, maar zelfs of het dier uitgeput, angstig of agressief is.

Je hond moet vooral sterk zijn

Toch hebben niet alle honden het in zich om reddingshond te worden. Een reddingsoperatie is vaak erg belastend. En daarom is het belangrijk dat de hond fysiek geschikt is om zo'n zware klus te klaren. Aan korte beentjes, een laag uithoudingsvermogen en weinig spiermassa heb je dus niets. Je Franse buldog of chihuahua komt dus waarschijnlijk niet door de selectieronde. Maar heb je een sterke herdershond of retriever, dan komt die zeker in aanmerking.
Deze herder komt zeker in aanmerking!
Deze herder komt zeker in aanmerking! © Pixabay

Jong beginnen

De belangrijkste eigenschappen van een reddingshond zijn enthousiasme en leergierigheid. "Ze moeten het leuk vinden om iets voor en samen met je te willen doen", zegt Han Smeets van RHWW. Bovendien is zijn leeftijd een kritiek punt: de meeste reddingshonden beginnen aan de speciale opleiding als ze nog een pup zijn. Is je hond ouder dan tweeënhalf jaar, dan maak je sowieso weinig kans.

Opleiding

Tijdens de opleiding tot reddingshond, leert je hond dat het zoeken en vinden van mensen een vermakelijke bezigheid is. Dat maakt het voor hem een groot spel.
De trainingen spelen zich af op verschillende gebieden. Smeets: "Zowel op vlakte als in het puin en op het water. Om ze voor te bereiden op het zoeken in puin, zoals in Turkije, dekken we een object af zodat de hond er niet bij kan komen."
Een belangrijk onderdeel is het leren verwijzen. Zo maakt de hond aan zijn begeleider duidelijk dat hij op een geurspoor is gestuit. Dat kan op verschillende manieren: sommige honden apporteren, anderen halen de begeleider op en leiden hem of haar naar de vindplek. Een andere veelgebruikte methode is bringselen: daarbij heeft de hond een stoffen koker om zijn nek. Zodra hij een geur op het spoor is, neemt hij de staaf in zijn bek. Vervolgens begeleidt hij zijn begeleider naar de plaats waar hij de staaf in zijn bek heeft genomen.

Ook baasjes moeten trainen

Zelfs als je hond de twee- tot driejarige opleiding haalt, ben je er nog niet. Als baasje wordt er namelijk ook iets van je verwacht. Zo moet je trainingen volgen in kaart- en kompaslezen, zoekmethodes en EHBO. Maar ook kennis over instortingen, levensreddende handelingen en communicatie mag niet ontbreken.
Omdat de inzet van een reddingsteam bijna altijd onverwacht is, bijvoorbeeld bij een vermissing of humanitaire ramp, is flexibiliteit van de begeleider ook van belang. Zo vraagt de RHWW een verklaring van je werkgever, waarin staat dat je onverwacht vrij kunt nemen voor een inzet.
Maar volgens Smeets steekt één eis er met kop en schouders bovenuit: "Je moet een band met je hond hebben. Als je zelf vertrouwen hebt in een zoektocht, heeft je hond dat ook."