Achterhoek

Wico (48) al negen maanden spoorloos: dit weten we tot nu toe

De politie zocht vergeefs naar Wico in een vijver in Eibergen.
De politie zocht vergeefs naar Wico in een vijver in Eibergen. © 112Achterhoek-nieuws/NewsUnited - Politie
BORCULO - Wat is er gebeurd met Wico van Leeuwen? Die vraag houdt de politie al negen maanden bezig. Ondanks verschillende zoekacties is de 48-jarige tuinman uit Borculo nog altijd spoorloos. Deze dinsdag wordt er opnieuw onderzoek verricht in een huis aan de Heerlijkheidstraat, waar Wico op de dag van zijn verdwijning naartoe zou zijn gegaan.
Volgens de politie neemt het onderzoek in de woning de hele dag in beslag. We zetten voor je op een rij wat we tot nu toe over deze raadselachtige vermissing weten.
Wico van Leeuwen is vader van twee zoons en een dochter. De Achterhoeker heeft geen vast woonadres. Hij werkte als tuinman en zocht onder meer via Facebook naar klanten.
De politie houdt er rekening mee dat de man om het leven is gebracht. Toch houdt ze nog steeds alle scenario's open. Zo heeft Wico weleens aangegeven naar het buitenland te willen. "Maar als hij dat had gedaan dan hadden we wel verwacht dat hij iets zou hebben laten weten", sprak een woordvoerder van de politie eerder in Opsporing Verzocht.

Tijdlijn

Op 16 mei voert Wico nog tuinonderhoud uit bij een vaste klant in Neede. Daar geeft hij aan een week later terug te komen om het werk af te maken.
Dan is 17 mei de laatste dag dat de tuinman in levende lijve is gezien. Hij is dan bij een kennis in Borculo aan de Koningin Julianastraat. Om 17.36 uur belt Wico met haar telefoon. Daarna fietst hij weg, naar eigen zeggen naar de Heerlijkheidstraat. De politie vermoedt dat hij daar ook is geweest. Wat er daarna is gebeurd, is een raadsel.
Wico wordt in juli als vermist opgegeven en eind augustus komt er bij de politie informatie binnen waardoor de politie rekening gaat houden met een misdrijf.
Op 14 september wordt een woning aan de Pagendijk in Borculo doorzocht, waar Wico mogelijk zou hebben verbleven.
Twee weken later, op 28 september, verricht de politie onderzoek in de woning en tuin aan de Heerlijkheidstraat, waar Wico voor het laatst zou hebben gewoond. Volgens buurtbewoners was er regelmatig ruzie in dat huis.
Op 12 oktober is er een zoekactie aan de Borculoseweg in Eibergen. Want er is nieuwe informatie binnengekomen. De politie kamt daarop samen met het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) een vijver uit. Ze vinden niks.
Op 7 november wordt er opnieuw gezocht op het adres aan de Heerlijkheidstraat.
Dan ontvangt de politie weer nieuwe informatie. Reden om op 14 december een bosgebied in Haarlo uit te kammen. Ook het Landelijk Team Opsporen Bergen Identificeren (LTOBI) is daarbij aanwezig. Wico wordt niet gevonden.
Deze dinsdag, 14 februari, gaat de zoektocht naar de Achterhoekse tuinman verder, met een nieuwe zoeking in de woning aan de Heerlijkheidstraat in Borculo. Het OM looft inmiddels ook een beloning van 10.000 euro uit voor de tip die leidt tot de vondst van Wico.
Een team van twintig rechercheurs werkt aan de vermissingszaak.