Rijk van Nijmegen

Hoe komt het dat de 4Daagse nu wel bijna uitverkocht is?

Wandelaars tijdens de intocht van de Nijmeegse 4Daagse in 2022
Wandelaars tijdens de intocht van de Nijmeegse 4Daagse in 2022 © Marcel Krijgsman
NIJMEGEN - De Nijmeegse 4Daagse is alweer bijna vol, er zijn nog maar een paar honderd van de 47.000 kaarten. En dat een jaar na een 4Daagse die lang niet uitverkocht raakte. Hoe kan dat?
Vorig jaar werd de inschrijftermijn zelfs verlengd, maar nog meldden zich maar iets meer dan 42.000 deelnemers aan. "Vorig jaar had je de impact van corona en de onzekerheid van de oorlog in Oekraïne", legt 4Daagse-woordvoerder Mark Prinsen uit. "Dat heeft ons parten gespeeld."

'Mensen willen erbij zijn'

In 2022 werd het een driedaagse, omdat er dinsdag niet werd gelopen vanwege tropische temperaturen. "Maar het evenement heeft mensen wel enthousiast gemaakt, de beleving, de familiaire sfeer. Mensen willen er dit jaar zeker bij zijn. Bovendien is de sfeer na Covid veranderd: alles kan, alles mag en alles is open."
Prinsen heeft nog een verklaring: "Tijdens corona zijn veel mensen gaan wandelen, omdat teamsporten niet mochten. En voor de recreatieve wandelaars is de 4Daagse de kers op de taart."

'Heel erg mooi'

Dat de inschrijving zo voortvarend verloopt "is heel erg mooi", vindt Prinsen. Hij is niet bang dat het grote aantal wandelaars voor problemen gaat zorgen op het parcours. "Er zijn altijd mensen die zich ingeschreven hebben, maar toch niet meedoen. Door vakantieplannen, ziekte, blessures of omdat het loopmaatje niet meeloopt. We verwachten dat er zo'n 45.000 aan de start verschijnen. Drukker dan vorig jaar, maar we verwachten geen problemen."