Gelderland
De auto wassen deze week? 'Niet doen'

Met veel zon en temperaturen in de dubbele cijfers lijkt het dezer dagen wel lente. Prima weer om de ramen te lappen of de auto te wassen, zou je denken. Niet doen, waarschuwt Rico Schröder van Weerplaza. "Er komt Saharastof aan."
Vandaag en morgen is het buiten nog even genieten geblazen: de zon schijnt uitbundig in onze provincie en de temperatuur loopt in de middag op naar een graad of 12. Ook staat er weinig wind. Prima weer voor een stevige wandeling en als je uit de wind blijft, is het ook al lekker op het terras.
Maar in de tweede helft van de week krijgen we te maken met een weersomslag. Vooral de vrijdag wordt volgens Schröder een natte dag. "Het is dan onstuimig, met buien en een stevige westenwind."
Vuiligheid in de lucht
Maar ook donderdag is het al bewolkt. "In de nacht kan er al wat lichte regen vallen. En er zit ook wat vuiligheid in de lucht, wat Saharastof. Dat kan naar beneden komen. Als je de auto wil gaan wassen, zou ik wachten tot het weekend", luidt het advies van de weerman.
Saharastof is stof uit de Sahara dat tijdens stof- en zandstormen in de atmosfeer terechtkomt. Wanneer de luchtstroming over een grote afstand van zuid naar noord is gericht, kan het Saharastof ook Nederland bereiken. Vooral na een licht buitje is dan het roodbruin gekleurde Saharastof te zien op voorwerpen als auto's, daken en tuinmeubilair.
Pas op bij het autowassen
Het is trouwens oppassen als je zelf het Saharastof van je auto wil wassen. Saharastof heeft volgens Autoweek de eigenschap dat het 'erg fijn is en scherp, waardoor je krassen in de lak kunt veroorzaken'.
Ook is het oppassen met de voorruit. "De verleiding is groot om met de ruitensproeier en ruitenwisser het zand weg te halen. Zo kunnen er fijne krassen op de voorruit komen. Beter is het om met een plantenspuit het zand weg te spoelen", aldus de experts van het autoblad.
Slecht voor de zonnepanelen?
Als Saharastof neerdaalt, gaat het ook op de zonnepanelen zitten, waardoor die minder stroom opwekken. Verwarmingsexpert Feenstra, met vestigingen in Apeldoorn, Duiven en Tiel, gaat uit van een rendementsverlies van 2 à 3 procent op jaarbasis, wanneer de zonnepanelen vies zijn en niet worden schoongemaakt.
Rendementsverlies wordt deels teniet gedaan door regenbuien die de panelen schoonspoelen. Je kan er voor kiezen om de panelen zelf schoon te maken, maar dat dient uiterst voorzichtig te gebeuren. Het inhuren van een professioneel schoonbedrijf is zo duur, dat het verlies van rendement er tegenop weegt.