Liemers

Reddingshonden uit Duiven vinden meisje (13) levend tussen Turks puin

Honden en vrijwilligers van RHWW in Turkije.
Honden en vrijwilligers van RHWW in Turkije. © RHWW
DUIVEN - Vrijwilligers van onder meer Stichting Reddingshonden RHWW uit Duiven melden vanuit Turkije een groot succes. Een 13-jarig meisje werd maandagavond op aangeven van de honden uit het puin gehaald.
Het geurspoor van het meisje werd maar liefst 184 uur na de aardbevingen door de honden opgepikt. "Vervolgens zijn Turkse hulpverleners gaan graven en toen is het meisje gevonden. Dat is echt geweldig nieuws," vertelt Louise Smits van het reddingsteam RHWW. Dat team reisde zaterdag samen met andere Nederlandse teams af naar het rampgebied.
De hulptroepen hielden nauwelijks meer rekening met een succesvolle vondst. Na zeven dagen en nachten is de kans om overlevenden te vinden dermate klein dat het Urban Search and Rescue team USAR al besloot het rampgebied te verlaten.
Het doel van dit Duivense reddingshondenteam is vooral om de puinhopen vrij te maken van overledenen, zodat de brokstukken daarna met groot materieel kunnen worden opgeruimd.

'Veel erger dan op televisie'

"Het is allemaal veel erger dan je op televisie ziet. We zijn in dorpjes geweest waar niets meer overeind staat." Desondanks is de sfeer goed, vertelt Smits vanuit Turkije. "We zijn heel goed ontvangen en iedereen helpt elkaar. Chinese en Koreaanse teams hebben ons eten gegeven."