Rijk van Nijmegen

4Daagse door het stof na ‘valse start’, marsleider zegt sorry

De inschrijving verliep maandag zeer moeizaam.
De inschrijving verliep maandag zeer moeizaam. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Steeds uit de digitale wachtrij worden gegooid en daardoor pas na uren wachten een startbewijs. De inschrijfproblemen op de website van de 4Daagse zorgden voor veel irritatie en onbegrip bij wandelaars. Ook marsleider Henny Sackers is er niet blij mee. Hij bood maandagavond zijn excuses aan en meldt dat er nog 1600 kaarten beschikbaar zijn.
“We hebben vanochtend een valse start gehad en daar wil ik als eindverantwoordelijke nederig sorry voor zeggen. Ik vind het echt heel erg en begrijp de irritatie“, aldus marsleider Henny Sackers. Hij betreurt niet alleen dat er technische problemen waren, maar ook hoe lang deze aanhielden. “Het heeft veel te lang geduurd voordat het hersteld was."

'Wat een puinhoop'

Veel mensen werden zodra ze door de wachtrij waren, uit het systeem gegooid. De inschrijving afronden was daardoor voor veel potentiële deelnemers pas na uren wachten mogelijk. Dit roept veel irritatie en onbegrip op. "Vanaf tien uur heb ik vier uur in de wachtrij gestaan. Toen ik er doorheen was, werd ik eruit gegooid met foutmeldingen", schrijft Annelies op Facebook. "Wat een puinhoop", vindt Huib. "Vorig jaar was alles beter geregeld", vindt Richard.

'Eindelijk ingeschreven!'

Toch slepen de meesten uiteindelijk hun startbewijs binnen. "Het was een uurtje martelen, maar ben eindelijk ingeschreven!", aldus Quintijn. Ook Anke van de Lockant uit Malden zat stipt om 10:00 uur, het tijdstip dat de inschrijfperiode begon, achter haar laptop. Na meerdere pogingen en anderhalf uur wachten kon ze tot haar grote opluchting een startbewijs bemachtigen. “Ik kreeg echt een beetje buikpijn toen het niet lukte, maar ben wel vertrouwen blijven houden dat het goed zou komen. Nu ben ik vooral echt superblij dat het is gelukt en ik kan gaan aftellen naar de 4Daagse.”

Nog 1600 kaarten

Er was ook goed nieuws vandaag voor het wandelevenement. Waar het vorig jaar niet lukte de 4Daagse uitverkocht te krijgen, lijkt het nu wel die kant op te gaan. “Van de 47.000 toegangsbewijzen, zijn er nog 1600 over. Het zou zo maar kunnen dat het morgen vol is”, aldus Sackers, die daar nog niet heel blij mee kan zijn. “Dat komt nu even op de tweede plaats, omdat ik vind dat we het vanmorgen niet goed hebben gedaan. Maar de overweldigende belangstelling is goed nieuws en had ik ook niet verwacht.”

De 4Daagse werkt dit jaar met twee online inschrijfperiodes. De eerste periode startte op 23 januari en liep tot 10 februari. Alle deelnemers die minimaal één keer de 4Daagse hebben uitgelopen of in de jaren 2005 tot en met 2011 zijn geboren, konden zich toen inschrijven. Maandagochtend begon de tweede inschrijfperiode. Deze is bedoeld voor lopers die nog geen volledige 4Daagse hebben volbracht. Alle andere wandelaars kunnen zich in deze periode ook nog inschrijven.