Achterhoek

Eric mag mee met de koning: 'Wat een eer'

Eric Vloeimans samen met Koning Willem-Alexander op Veteranendag 2022.
Eric Vloeimans samen met Koning Willem-Alexander op Veteranendag 2022. © Eric Vloeimans, privéfoto.
DOESBURG - Trompettist Eric Vloeimans uit Doesburg is de koning te rijk. Hij mag samen met Willem-Alexander en Máxima mee op staatsbezoek naar Slowakije. En daar is de muzikant heel vereerd mee.
"Wat een eer!", zegt Vloeimans er zelf over. "8 maart mag ik met de koning mee op staatsbezoek naar Slowakije. Het Koninklijk Paar biedt president Čaputová als dank voor de gastvrijheid een concert aan van mij in het Nationaal Theater te Bratislava".
Maar hoe komt het koninklijk paar eigenlijk bij deze Doesburgse muzikant uit? "De koning en ik hebben elkaar eerder al een paar keer eerder ontmoet", stelt Vloeimans. "Ik heb opgetreden op zijn eerste verjaardag als koning en vorig jaar juni tijdens Veteranendag, waar hij ook was. We hebben toen een praatje gemaakt en zijn samen op de foto gegaan. En nu ben ik dus gevraagd."
Vloeimans zat op dat moment voor een optreden in Amerika. Zijn agent kreeg toen een verzoek van de staf van het koningshuis of ze met Vloeimans even konden bellen.

Argentijnse pianist

Vloeimans heeft vervolgens in overleg zijn optreden samengesteld. Hij is dik tevreden met wie hij gaat optreden. Vloeimans: "Het is een programma met musici waar ik zo graag mee speel. Het zijn onder meer de fantastische Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal, mijn trio Oliver’s Cinema met de Belgische accordeonist Tuur Florizoone en de Duitse cellist Jörg Brinkmann en het prachtige Holland Baroque".
Het optreden van de Doesburgse muzikant is tijdens een officieel staatsbezoek van de koning en koningin aan Slowakije. Al eerder nam het koninklijk huis de dansers van Introdans uit Arnhem mee op staatsbezoeken. Het is dus een hele eer om uitgekozen te worden, maar Vloeimans is er ook heel nuchter over: "Dit is natuurlijk hartstikke leuk en stoer, maar voor kinderen spelen in Doesburg is voor mij minstens zo belangrijk!"