Rijk van Nijmegen

Volkszanger Theetje Bruuns van de Belcanto's overleden: 't Vilje huilt

Theetje Bruuns (links op de foto)
Theetje Bruuns (links op de foto) © Arno Arts
GROESBEEK - Zanger Theetje Bruuns van de Groesbeekse band de Belcancto's is overleden. Hij is 76 jaar geworden. "Muziek was zijn leven", zo typeert muziekkenner Huub Arents de volkszanger.
Theo Peters, zoals hij eigenlijk heette, stond in Groesbeek bekend als Theetje Bruuns. "Hij was een echt gevoelsmens. Dat kon je ook merken in zijn liedjes. Als het hem raakte, kwam die typische Groesbeekse snik erin", vertelt Arents, die veel nummers voor hem schreef. "Hij had zo'n stem die je uit duizenden kon herkennen."

Top 40-hit

De Belcanto's scoorden in 1981 een Top 40-hit met Moeder mag ik trouwen gaan. Ze begonnen onder de naam De Nieuwe Rijnlanders, maar dat werd al snel gewijzigd in de Belcanto's. De groep had verschillende samenstellingen, maar Theetje Bruuns was altijd de zanger. "Hij zat eerst in The Dolethe's. Daar was hij mede-oprichter van in de jaren zestig. Hij was zanger en drummer. Een bekend nummer van The Dolethe's is Mien Gruusbek, dat is uitgegroeid tot het volkslied van Groesbeek."
Theetje Bruuns (tweede van rechts)
Theetje Bruuns (tweede van rechts) © Aldörum
"Met de Belcanto's had Theetje veel succes. Op de B-kant van die hit stond De Kinderen, dat was zo mogelijk nog populairder. En de Belcanto's stonden ook op de eerste Groesbeekse CD die in 1989 uitkwam."

'Zingen hield hem op de been'

De Belcanto's stopten begin jaren negentig, maar Theetje Bruuns bleef altijd zingen, zelfs toen hij in een rolstoel terecht kwam. "Hij was een hele rustige man, die altijd voor iedereen klaar stond. Muziek was zijn leven, tot aan zijn dood toe. Als hij niet meer had kunnen zingen, was hij al eerder overleden. Zingen hield hem op de been."

Clublied

"Na de Belcanto's heeft hij nog van alles gedaan. Zo was hij de leadzanger van een senioren-orkest. Hij zong ook veel in het Groesbeekse dialect en ook veel Duitse nummers. Hij heeft ook het clublied van Germania gezongen. Hij woonde in de wijk 't Vilje, maar kwam van de Stekkenberg. En daar heeft hij ook veel over gezongen. Hij was altijd blij als ik weer met een nieuw liedje voor hem kwam."
Toen Huub Arents hoorde dat Theetje Bruuns was overleden, kreeg hij meteen een bijzondere gedachte. "Ik dacht meteen Voor moeder boven, een lied dat hij zong over zijn moeder. Hopelijk zijn ze nu samen."