Rijk van Nijmegen

Nijmeegse krakers slaan opnieuw toe in binnenstad

Het gekraakte pand in de Nijmeegse Karrengas.
Het gekraakte pand in de Nijmeegse Karrengas. © RN7
NIJMEGEN - Voor de derde keer in korte tijd heeft krakersgroep Nijmeegs Jantien een pand in de binnenstad gekraakt. Dit keer gaat het om een gebouw van vastgoedeigenaar Ton Hendriks aan de Karrengas. De politie was wel aanwezig, maar anders dan voorgaande pogingen, hebben agenten de krakersgroep er niet uitgezet.
Het kraken gebeurde afgelopen donderdag. Sindsdien heeft de groep, die uit ongeveer tien mensen bestaat, foto's op Twitter gepost als bewijs dat ze er een paar dagen heeft gewoond. Zondagmiddag heeft de krakersgroep de politie uitgenodigd voor 'een kopje koffie met een donut', zegt Anne-Fleur (niet haar echte naam).
De politie bezocht daarop het pand van de groep en besloot vervolgens om voorlopig geen actie te ondernemen. "Voorlopig mogen wij hier blijven", vertelt Anne-Fleur enthousiast. "Als de eigenaar aangifte doet, zal er op den duur een rechtszaak komen. De rechter bepaalt dan of ons woonrecht afweegt tegen het eigendomsrecht."

Voormalig café en voormalige lampenwinkel

Vier maanden geleden bezette dezelfde krakersgroep tot twee keer toe het pand van voormalig café Extase. Vorige maand betrad Nijmeegs Jantien het pand van een voormalige lampenwinkel in de Molenstraat. Anders dan bij eerdere kraakacties is dit pand in de Karrengas een stuk comfortabeler, aangezien er eerst woningen in het pand zaten. "Er is zelfs een bad binnen en sommige medebewoners zijn er al in geweest", zegt Anne-Fleur.
Dornick B.V., het bedrijf van Ton Hendriks, wilde geen commentaar geven op de gebeurtenissen.
Pand in Nijmegen gekraakt