Rivierengebied

Dierenarts verbijsterd over verbod op herten in hertenkampen: 'Waar zijn wij mee bezig?'

Dierenarts Peter Klaver.
Dierenarts Peter Klaver. © ANP/Omroep Gelderland
DODEWAARD - Dierenarts Peter Klaver uit Dodewaard is fel tegen het plan van minister Piet Adema om damherten in hertenkampen te verbieden. Hij vindt dat het onderzoek van het ministerie niet deugt en pleit ervoor damherten gewoon in hertenkampen te laten blijven.
"Uit het onderzoek blijkt dat damherten besmettelijke ziektes als tbc kunnen verspreiden, maar dat onderzoek is gebaseerd op axisherten uit India. Die komen hier helemaal niet voor in Nederland", aldus Klaver. "Ook zouden de herten agressief zijn, maar een axishert is een heel ander hert dan het damhert dan we hier hebben. Ja, in de bronstperiode zijn de mannetjes wat agressiever, maar dan moet je alleen een kenner bij zo'n dier toelaten."
Bezoekers van een hertenkamp komen niet dicht bij een hert, zegt Klaver. "Er zijn ook helemaal geen gevallen bekend van mensen die door een hert zijn aangevallen. Het gevaar van een stier is bekend, maar van agressie en ongelukken met herten is geen sprake", zegt Klaver in gesprek met de NOS. Hij zegt dat het onderzoek niet correct is en dat is uitgegaan van verkeerde wetenschappelijke aannames. "Het is appels met peren vergelijken wat hier gedaan is."

Kloof tussen stad en platteland

Hertenkampen of hertenweides zijn in flink wat steden en dorpen te vinden, weet Klaver. "Mensen komen er graag en heel veel kinderen komen op zo'n plek in contact met dieren. Zeker nu de afstand tussen stad en platteland steeds groter wordt, is het belangrijk om toch iets van dieren dichtbij te houden. Op een kinderboerderij kun je tussen geiten en schapen doorlopen en op een hertenkamp kun je herten zien en voeren, liefst niet te veel natuurlijk. Ik denk dat herten binnen zo'n hek heel goed te houden zijn."
"Waar zijn wij mee bezig in Nederland?", vraagt Klaver zich hardop af in een YouTube-video die hij zondag plaatste. "Ik vind het grote onzin."
Wethouder Erika Spil van Tiel zei eerder al de beslissing niet te begrijpen. In haar stad is een bekend en groot hertenkamp waar veel bezoekers op afkomen. Ze zou het enorm spijtig vinden, wanneer de damherten uit dat kamp weg moeten. "Het hertenkamp in onze stad biedt de damherten goede leefomstandigheden. We kunnen het niet uitleggen. Ik heb nog niemand ontmoet die het begrijpt", gaf Spil aan.