Stedendriehoek

Na 78 jaar leert Johan eindelijk trompetspelen

Johan de Boer (links).
Johan de Boer (links). © Omroep Gelderland
TWELLO - De muziekvereniging in Twello richt zich normaal op kinderen, maar probeert nu juist ouderen enthousiast te krijgen voor muziek. Johan de Boer (78) greep zijn kans. "Ik vind dat de trompet bij mij past."
In een zaaltje van Kulturhus de Jager in Twello blaast Johan zijn wangen stuk op de trompet. Naast hem zitten zijn medecursisten, die zich ook voor het eerst aan het koperblaasinstrument wagen. "Dit is de eerste keer dat ik een instrument probeer te bespelen", lacht De Boer. "Ik ga mijn best doen."
Muziekvereniging Excelsior organiseert een serie cursussen voor oudere beginnend muzikanten. Zo'n veertig enthousiaste Twellonaren zijn naar het Kulturhus gekomen voor de eerste les. Een groot deel zoekt vooraf een leeninstrument uit, een enkeling laat een oud en vergeten instrument eerst even nakijken en opnieuw invetten. Na tien gezamenlijke lessen moeten de cursisten een gezamenlijk concert geven.

Goed voorbeeld doet volgen

Voorzitter Jasper Esselink van muziekvereniging Excelsior is erg enthousiast. "Ik kan geen bredere lach op mijn gezicht krijgen", zegt hij. Esselink hoopt dat ook andere muziekverenigingen dit voorbeeld volgen en wil hulp bieden om iets soortgelijks op te starten.
Volgens hem hebben muziekverenigingen tot nu toe te weinig oog gehad voor oudere beginners. "Dat denk ik wel. Ik heb nu zelf gezien dat we al heel lang een grote groep mensen nooit benaderd hebben, een groep waarin wel animo is om iets met muziek te doen."
Die animo is er zeker bij Johan de Boer. "Ga wat doen. Ga achter de gordijnen weg en pak een instrument, want muziek is leven."
Bekijk de video.
Johan kan niet meer zonder muziek
Bekijk de video