Gelderland

Koopjesjagers weer naar Zwarte Markt Hengelo, 'Kwam hier elk jaar met mijn kinderen'

Koopjesjagers weer naar Zwarte Markt Hengelo, 'Kwam hier elk jaar met mijn kinderen'
Koopjesjagers weer naar Zwarte Markt Hengelo, 'Kwam hier elk jaar met mijn kinderen'
HENGELO - Zo'n tweeduizend bezoekers worden verwacht, maar het kunnen er zomaar meer worden. Na de verplichte coronapauze van bijna drie jaar is er weer een Zwarte Markt in Hengelo. Handelaars die van hun voorraden af willen en koopjesjagers vinden elkaar in een grote schuur.
De boodschappentas is vol en dat terwijl de moeder met haar kinderen eigenlijk net een paar minuten binnen zijn.. De jongste wil haar buit best even laten zien: "Ik heb net een boek over Anne Frank gevonden en een boek over ware liefde en dit boek heet Omnibus en nog twee boeken. " Haar moeder deelt het enthousiasme: " Ja, ik kom hier elk jaar en dan gaan de kinderen mee. Gelukkig kan het weer. Want mijn dochters lezen graag en veel. En dit zijn vijf boeken voor vijf euro."

Muziek

In alle rust is een paar meter verder een jonge veertiger aan het grasduinen door een bak met oude lp's. Hij heeft thuis nog een platenspeler en kan dus ook echt nog genieten van de muziek op langspeelplaten. "Eigenlijk kom ik hier altijd even kijken. Dat is sowieso leuk om te doen. Zelf ben ik nog van de generatie die weet wat een lp is. Veel jongeren lopen hier gewoon voorbij. Het zou leuk zijn als ik iets van rock of popmuziek vindt uit de jaren zeventig of tachtig van de vorige eeuw. Ja hier zie ik een album van Julio Iglesias, dat is ook uit die tijd, maar dat is dan weer niks voor mij."

Overdekte plek

De schuur in Hengelo is zo groot als een voetbalveld. Omdat deze markt door coronaregels bijna drie jaar niet gehouden mocht worden, was het voor de organisatie even afwachten of er genoeg belangstelling zou zijn bij het publiek. En bij de start lijkt de loop er even in te moeten komen. Toch heeft medeorganisater Elise Wiendels er dan alweer een goed gevoel over. "Want er is hier voor iedereen wel wat leuks te vinden. We hebben dan ook veertig marktkramen en nog twintig vrije plekken met rekken enzo. We zijn blij en dankbaar dat wij hier weer kunnen zijn."

Producten uit de Achterhoek

Op deze markt zijn opvallend veel kleine bedrijven met producten uit de achterhoek. Denk aan bouwmaterialen, kleding, sieraden maar ook aan verse rookworst. En bier gebrouwen door Mattijn Bosch en twee vrienden. Zij staan te stralen in de schuur. "Wij brouwen onze bieren in Zelhem. Twee jaar geleden, nog in coronatijd zijn wij gestart. Onze brouwerij lijkt heel snel een succes te worden, veel sneller dan wij gedacht hadden. Daarom zijn wij ook zo blij dat wij onze bieren kunnen laten proeven in onze eigen regio.

Contant geld

Ook zondag 11 februari is de Zwarte Markt in Hengelo open vanaf 10.00 uur. Er is wel een tip voor bezoekers; neem contant geld mee want niet bij iedere verkoper kan je met pinpas betalen