Liemers

Reddingshonden vertrekken naar rampgebied: 'We nemen tenten mee voor ons team'

De reddingshonden vlak voor vertrek naar het rampgebied.
De reddingshonden vlak voor vertrek naar het rampgebied. © Louise Smits
DUIVEN - De honden en vrijwilligers van Stichting Reddingshonden (RHWW) uit Duiven vertrekken zaterdagavond naar het aardbevingsgebied in Turkije. Het wachten was op facilitaire zaken als onderdak en levensonderhoud ter plaatste. Louise Smits van de stichting vertelt dat ze zelf tenten meenemen, mocht er toch geen onderdak zijn. "Maar we kunnen nu gaan!"
De ongeveer 20 honden en 30 mensen van de stichting zijn helemaal klaar om te zoeken naar vermisten na de aardbeving. "Maar wij zijn niet zo zelfvoorzienend als andere organisaties. We hebben bijvoorbeeld nog onderdak nodig, maar nu nemen we zelf tenten mee, voor het geval dat het nodig is."
Stichting Reddingshonden is al in diverse gebieden in binnen- buitenland geweest om te ondersteunen bij rampen. De reddingshonden zijn zowel gespecialiseerd in het opsporen van levenden mensen als van overleden personen.

'Extreem kleine kans'

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is al enkele dagen in Turkije en zoekt zaterdag opnieuw naar overlevenden van de aardbevingen. Maar "de kans dat we nog iemand vinden, die is extreem klein te noemen", zegt teamlid Jop Heinen uit Zutphen.
De afgelopen dagen redde het Nederlandse reddingsteam twaalf mensen en een hond. USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar Turkije en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden met ze mee.
Het aantal doden in Turkije en Syrië na de zware aardbevingen van maandag steeg zaterdag naar ruim 24.000.