Arnhem en omstreken

De Groene Bedstee is hét liefdespad van Gelderland

ARNHEM - Een slotje aan een brug, een briefje plakken aan de muur van Romeo en Julia in Verona of het krassen van initialen in bomen. Verliefde stelletjes willen de liefde maar al te graag tastbaar maken. In de beroemde Groene Bedstee op het Arnhemse landgoed Mariëndaal is het kerven van korte liefdesboodschappen in bomen een stokoude traditie.
Max ❤️ Lex. Het is gekrast in een van de vele beuken van de Groene Bedstee. In iedere boom zijn wel een paar initialen gekrast. Het monument op het landgoed staat vol met liefdesverklaringen. De boodschappen spreken tot de verbeelding van Oosterbeker Michiel van Druten. Samen met zijn hond Elmo bezoekt hij het landgoed meerdere keren per week. Tijdens die wandelingen zoekt Michiel naar de korte boodschappen die eerdere bezoekers in de bomen hebben achtergelaten…
Luister naar de radiobijdrage (1-3)

Max en Lex

Misschien hebben Willem-Alexander en Máxima deze liefdesverklaring wel in de boom gekrast, zegt Michiel tegen BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink. Dat het waarschijnlijker is dat van een koninklijke boodschap hier geen sprake is, begrijpt de Oosterbeker zelf natuurlijk ook. Hij wil graag meer weten over de echte verhalen achter de liefdesverklaringen in de Groene Bedstee. Zo is hij benieuwd wie zoal hun initialen in de bomen hebben achtergelaten. Of de liefde nog altijd stand houdt of dat er misschien sprake was van een onbereikbare liefde…
Luister naar de radiobijdrage (2-3)

Dames van weleer

De Groene Bedstee op Landgoed Mariëndaal is vermoedelijk altijd al een romantische plek geweest. De natuurlijke 'koepel' van oude, kronkelende beuken straalt een knusse en intieme sfeer uit. De vroegere dames van stand gebruikten het pad om ongestoord te kunnen wandelen. Daarbij werd vast en zeker gemijmerd over die ene knappe jonkheer of verre prins. Omdat het bladerdak geen zonlicht doorliet, behielden de dames bovendien hun schoonheidsideaal, een blanke huidskleur.
Luister naar de radiobijdrage (3-3)

Liefdesboete

De traditie om liefdesboodschappen in bomen te kerven is zeer oud. Vooral beuken zijn in trek, vanwege hun gladde bast. Toegestaan is het overigens niet. Door de liefdesdaad raakt de boom beschadigd en kan die zelfs ziek worden. Een boa of politieagent met wat minder gevoel voor romantiek zal dan ook een bekeuring uitschrijven.
Het monumentale stukje cultuurlandschap bij Arnhem wordt door veel wandelaars gewaardeerd. “Er zijn zelfs mensen die uit Spanje hier naartoe komen om de Groene Bedstee te zien”, vertelt Van Druten. Ook veel vogels gebruiken de ‘bedstee’. In februari wordt hier dan ook al volop getjilpt en gekwetterd door mezen en vinken. Mocht je Michiel kunnen helpen om een liefdesboodschap van de Groene Bedstee te ontcijferen? Laat het ons weten! Stuur een mail naar buitengewoon@gld.nl.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.