Rijk van Nijmegen

Paul de Graaf reist door zijn leven

Paul de Graaf zingt
Paul de Graaf zingt © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Hij had een ambitieus plan om zijn leven te bezingen in vijf blokken van tien jaar, maar corona gooide roet in het eten voor Paul de Graaf. Maar nu pakt de Nijmeegse zanger zijn idee weer op. Vrijdag trad hij op met de show Reis over zijn tienerjaren.
"Dit is het tweede deel, van tien tot twintig. Met onderwerpen als E.T., fietscross en het ontdekken van de wereld: liften, tienertoer en interrail, dat soort reisverhalen komen ook voorbij in Reis."

Schaakpartij

"Er zijn ook heftige dingen gebeurd, zoals de scheiding van mijn ouders. Ik heb geleerd dat je kan proberen om je gelijk te krijgen, maar je kunt beter zoeken naar de overeenkomsten, zelfs als je uit elkaar gaat. Ik heb daar het nummer Aan Zet geschreven. Waarbij de vergelijking met een schaakpartij wordt gemaakt. Er is geen remise, er is altijd een strijd."

Reizende boerderij

Het optreden was in de boerderij van weervrouw Margot Ribberink in Lent. En met reden. "Ja, deze boerderij is ook op reis geweest", lacht Paul. Margot wordt er nog altijd op aangesproken. "Het huis stond in 2011 nog een eindje verderop en is daarna een hele kilometer in één dag op reis gegaan. Ik word er meer dan tien jaar later nog steeds op aangesproken. 'Ach, dat is die weervrouw van dat verplaatste huis'. Mensen hebben dat gezien en het staat blijkbaar in het geheugen gegrift."

Volle bak

"Geweldig dat Paul hier speelt. Het is helemaal vol met honderd mensen in mijn huis. Hij is een ontzettend eerlijke, aardige vriend geworden. En hij is natuurlijk een hele goeie zanger. Heel mooi dat hij een deel van zichzelf laat zien, deze show gaat ook echt over hem."
Paul vindt het heerlijk om terug te gaan in de tijd. "Ik neem iedereen mee naar vroeger en met een knipoog naar nu. Er zijn veel raakvlakken. Ik kom ook tot veel nieuwe inzichten over ieder decennium. Een reis voor mezelf en iedereen mag mee."

Ongewis einde van de reis

"Ik heb hier lang op moeten wachten door corona. Ik had al klaar willen zijn met de vijf reisvoorstellingen. We reizen nog verder met deze show, onder meer in Wageningen en Den Haag. En naar aanleiding van dit soort avonden komen er nieuwe aanvragen. Dus waar de reis gaat eindigen, weten we zelf ook niet."
Kijk hier naar beelden van het optreden:
2023-02-11_20.36.48_Paul de Graaf REIS